Бургас, Общество, Топ новини

Злато за Бургас от Международното математическо състезание в Китай

0

Отлично представяне направиха възпитаниците на ПМГ „Акад. Никола Обрешков“- Бургас в Международното математическо състезание China International Mathematics Competition, провело се в Чанг Чунг, Китай преди дни.Шест индивидуални медала, две награди Merit, купата за абсолютни шампиони в отборното класиране в група и наградите първи и втори подгласник е резултатът от участието на бургаските надежди в престижния форум.

Тази година 29 държави от петте континента изпратиха свои представители да мерят сили в CIMC. Да бранят математическата чест на Бургас за Китай заминаха деветокласниците Константин Гаров, Атанас Динев и Радостин Петров,  осмокласникът Орлин Кучумбов и седмокласниците Андрей Цочев, Волен Терзиев, Мардирос Овагемян и Ирина Георгиева, заедно със своите преподаватели Гергана Николова, Алексина Кичева, Антоанета Граматикова и Динко Раднев. Осемте участници са определени въз основа на представянето през учебната година с квоти от Съюза на българските математици, а пътуването е осъществено с подкрепата на училищното настоятелство.

CIMC се провежда в две възрастови групи, като състезателите са разделени на родени след 1 август 2001 и родени след 1 август 1998г. През тази година в групата на малките участие взеха 73 отбора, а в групата на големите- 75. Състезанието е индивидуално и отборно, като в индивидуалното задачите са 15, за които учениците разполагат с час и половина, а при отборното- 10, които трябва да бъдат решени за час.

В индивидуалното класиране при големите, бургазлиите Константин Гаров и Орлин Кучумбов се представиха блестящо и си тръгнаха с първи места и златни медали. Атанас Динев получи бронзов медал, а Радостин Петров- престижното отличие Merit.

В „малката“ група сребърни медали донесоха Андрей Цочев и Волен Терзиев. Седмокласникът Мардирос Овагемян се прибра в Бургас с бронзов медал, а единственото момиче в отбора- Ирина Георгиева заслужено взе наградата Merit.

При отборното класиране в група представителите на ПМГ „Акад. Никола Обрешков“ безапелационно станаха шампиони и донесоха най-важната купа в Бургас. Същият отбор стана първи подгласник при отборно класиране, а „малкият“ отбор успя да се пребори за титлата „Втори подгласник“.

Любопитен е начинът на събиране на задачите за състезанието- организаторите разполагат с огромен архив от задачи, предлагани от участниците през годините и от тях избират състезателните. Приятна изненада за българската група било, че през тази година 13 от задачите са по тяхно предложение. Още по-голяма гордост е предизвикал фактът, че председателят на журито в „голямата“ състезателна група и дясна ръка на генералния мениджър на CIMC д-р Сун се е оказал техният възпитаник проф. Владислав Маринов.

„За нас бе гордост да видим наш ученик на толкова високо ниво в математическия свят, а за групата ни проф. Маринов бе жив стимул. Мотивиращо е да знаеш, че един от хората, които днес оценяват знанията ти в Китай, е седял на същите чинове и е попивал от същите учители, от които се учиш и ти. Така децата разбират, че няма граници в тяхното развитие и колко високо ще стигнат е резултат само от техните усилия, а ПМГ им дава здравата основа, от която се скача по-лесно.“ коментира преподавателят Динко Раднев. Той, заедно с колегите му, придружили талантите в Китай, не пропуснаха да благодарят на българското посолство в Пекин и лично на Врид. посланик Иван Димитров за подкрепата, която са получили при проблема с отменения полет на българската група, придобил медийна известност.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега