LifeStyle

Защо във Ватикана боядисват стените с мляко

0

В един свят, който се променя всеки ден в резултат на технологиите, е освежаващо да се знае, че някои неща са останали непроменени повече от 500 години.

 
И това не е никъде така очевидно, както във Ватикана, където все още се използва мляко за боядисване на външните стени на двореца Белведере.
 
 
С техники, които се използват от 1484 г., когато е построена двореца Белведере, служителите на Ватикана покриват стените с мляко. Чрез смесване на вторичния продукт с гасена вар работниците от Ватикана боядисват на ръка стените по метод, доказали се като по-добър при “стареенето” от най-модерните подобрения в боята, пише Architectural Digest.
 
В знак на съпричастност към мисията на Папа Франциск за по-устойчив начин на живот, млякото се произвежда от крави, отглеждани в папската лятна резиденция край Рим.
 
Не само в двореца Белведере – музей, в който се помещават ценни произведения на изкуството – се прилагат неинвазивни методи за почистване, но и на статуите около Ватикана. Близо 600 мраморни статуи във и около градините на Ватикана се почистват със смес от етерични масла, сред които лавандула, риган и мащерка. Подобно на използваното мляко по стените, маслата се получават от биологични култури в Сицилия.
 
Отново с цел опазване на околната среда и устойчиво развитие, седалището на Римокатолическата църква непрекъснато се почиства и ремонтира от персонал на пълен работен ден от около 100 мъже и жени. Разбира се, би било по-рентабилно да се използват машини, вместо работници, но това би означавало, че десетки хора ще загубят работата си. Изглежда, че за Ватикана благосъстоянието на работниците струва повече от злато, коментира изданието.
 
Economic.bg

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега