LifeStyle

Защо преяждаме

0

Емоционалното преяждане е защитен механизъм. С негова помощ мнозина от нас се опитват да се избавят от тревогата или напротив – да засилят някаква положителна емоция.

Някои хора в детството си са поощрявани с бонбони за добри оценки или утешавани с шоколадче. От тогава те на подсъзнателно ниво търсят успокоение в храната. Резултатът е преяждане, наднормено тегло, здравословни проблеми, които предизвикват още повече безпокойство, затлъстяване… Кръгът се затваря.

Да разберете дали имате подобен навик, който е виновен за затлъстяването при 75% от случаите, е лесно. Страдате от емоционално преяждане, ако:

– След някакво събитие не можете да се сдържите от желание да изядете нещо вкусно;
– Дори когато усещате стомаха си пълен, не можете да се спрете и продължавате да ядете;
– Понякога у вас възниква чувство на внезапен глад;
– Хапвате доста и обикновено менюто ви е от графата „вредни“: шоколади, тестени изделия, чипсове и т.н.

Какво да направите, ако преяждане заради емоции?

Водете си дневник
Подробно фиксирайте времето, мястото и обстоятелствата, при които приемате храна – осъзнати или импулсивни: опишете какви причини ви подтикват да се хвърлите към хладилника, както и – най-важното – колко хапвате на един прием, за ден, за седмица…

Описвайте физическото и емоционалното си състояние преди и след хранене. Желателно е да имате под ръка таблица на калориите, за да може незабавно да превърнете ненадейно хапнатите излишества в сухи цифри.
Вероятно ще се изненадате от факта колко в пъти повече калории, отколкото са необходими на организма, всъщност употребявате. Често пъти подобен „стрес анализ“ е достатъчен, за да се появи остро желание да се контролирате.

Изучете хранителните си навици
Когато изучите в детайли дневния си порцион, ще можете да изясните по-дълбоките причини за хранителната си злоупотреба. Възможно е по този начин да се опитвате да се „наградите“ за края на още един напрегнат работен ден или да „изяждате“ негативните емоции след скандал с близък човек, или пък всичко е зарази нещастна любов.

Отбележете за себе си употребата на какви продукти предизвиква у вас временен комфорт.

Запомнете: колкото по-щателно разберете своите особености, толкова по-вероятно и необратимо ще стане скорошното преодоляване на проблема.

Не купувайте изкушения
Напълнете хладилника с разнообразни и здравословни продукти. Обявете територията на вашето жилище за свободна от вредни лакомства зона.

Едва ли изведнъж ще се избавите от навика да „изяждате“ проблемите, но, в крайна сметка, това, което ще ядете, няма да се отразява на здравето ви.

Съсредоточете се върху процеса
Отървете се от навика едновременно да хапвате и да гледате телевизия, или да стоите в социалните мрежи, или да четете книга, списание и пр. И най-важното: бавно, осъзнато и щателно дъвчете всяка хапка.

Търсете алтернатива
Сега, когато може да определите причините, които предизвикват у вас емоционален глад и сте разработили механизъм, който да се бори срещу него, още по-ефективно ще може да решите проблема, като използвате вместо преяждане една от следните заместващи дейности: позвънете на приятел, дремнете, разходете се, напишете нещо в дневника си или в социалните мрежи.  

Най-голямата тайна за преодоляване на емоционалния глад е да се занимавате с нещо по време на мнимите „позиви на глад“, да намерите нови начини да се избавите от стреса. Нова рокля, интересна книга, билет за концерт, разговор с приятел са сред нещата, които бързо ще ви накарат да се почувствате по-добре, отколкото да се опитвате да се „излекувате“ с вкусна баничка.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега