Бургас, Коментари, Политика, Топ новини

Защо Димитър Николов ще спечели изборите

3

Изборите за кмет и общински съветници на есен се очаква да са доста интересни.

Вече има няколко заявки за кметското кресло. БСП издигна депутата Николай Тишев, общинският съветник Живко Табаков обяви кандидатурата си преди месец, ултранационалистите от “Възраждане” издигнаха политическия хамелеон Владимир Павлов, а АБВ издигна общинския си лидер адв. Георги Сталев.

Все още не се знае ще имат ли кандидати и други важни политически играчи в града – ВМРО и СДС, НФСБ и СЕК, Демократична България.

Самият кмет Димитър Николов също още не е обявил официално кандидатурата си, но се очаква това да се случи в следващите седмици. Бургаската структура единодушно го издигна за нов мандат по време на номинационните събрания на ГЕРБ.

Защо обаче, още преди да е обявил категорично кандидатурата си, Николов вече може да се счита за сигурен победител?

Като цяло и в национален план, но и на местно ниво, ГЕРБ предприе голяма кампания за освежаване на листите си с общински съветници. Нещо повече – обявиха за задължително всеки кандидат да има кауза, която ще защитава в следващия Общински съвет. С две думи – слага се край на ерата “натисквачи на бутончета”, нещо за което бяха доста критикувани през годините. В последния мандат се видя, че липсата на оратори в местния парламент оставяше много често кмета и администрацията “на пангара”. Разбира се, имаше и няколко остриета на партията, които поемаха тежките удари в дебатите, като например председателят на групата на ГЕРБ в ОбС Димитър Людиев, пиарът на ГЕРБ Калояна Живкова и д-р Антонио Душепеев. Проблемът им беше, че опозицията в лицето на Ангел Божидаров, Георги Дражев, Константин Бачийски, Евгений Мосинов (преди внезапната му кончина) и Живко Табаков беше доста по-приказлива от трибуната и разбунваше духовете.

С новата си визия ГЕРБ и Николов ще преобразят Общинския съвет. От съвета ще липсват знакови лица. Досега публично бе обявено само, че лидерът на съветниците Димитър Людиев ще се отдаде на бизнеса си. В политическите среди се говори, че и председателят на Общинския съвет Константин Луков също няма да попадне в листата. Очаквано за мнозина ГЕРБ ще оттегли и Димитринка Буланова, която събра не малко негативизъм към партията със своите гласувания по редица теми, най-вече по тази за преместваемите обекти.

Няма да е изненада след изборите да има и промени в администрацията. Осезаемата нужда от нов импулс на управлението вече може да се помирише във въздуха по “Александровска”. Публична тайна е, че ще има и заместник-кметове, които ще напуснат администрацията след края на този мандат. Със сигурност на тяхно място ще се търсят млади и енергични хора, които с нова енергия да поемат управлението в съответните ресеори.

Всичко до тук показва, че в ГЕРБ-Бургас са усетили обществените нагласи и са готови да направят нужните кадрови промени. И това ще е печелившата карта в ръката на управляващите, с която ще повторят категоричната победа от последните избори. 

На техния фон най-голямата опозиционна партия в национален мащаб – БСП, все още не може да излезе от вътрешно-партийната война, която я тресе от няколко години в Бургас. Подредбата на листата им издава основната им мотивация – “жаждата за власт”. Надцакването с гласове по време на бургаскаия пленум доведе до липсата на дами в топ 10, до поставянето на младежкия им лидер Васил Иванов, който бе един от най-активните им членове, на 9 място, до вкарването на партийни апаратчици на преди позиция, макар и да не са били активни по каквито и да е теми в последните години.  

От своя страна опозицията вдясно от центъра не можа да се обедини за обща кандидатура. Живко Табаков заряза проекто-партньорите си от Демократична България, с които искаше да въвежда райониране в Бургас. Явно там разговорите кой да води листата и кой да бъде кандидат-кмет не са се развили гладко.

Патриотите са тотално разбити. Само преди години НФСБ беше втора политическа сила в Бургас. Сега ще се бори най-вероятно за поне 2 мандата в общинския съвет. Партньорите им в ОбС СЕК не искат и да чуят за предизборна коалиция с тях, но привличат популярни граждански фигури за листата си. ВМРО още се колебае дали да влезе отново в листата на ГЕРБ или да се пробва самостоятелно, а защо не и в коалиция със СДС.

Заради всички тези нюанси на политическата действителност в Бургас, и защото мнозинството от хората просто си го харесват, е абсолютно категорично, че Димитър Николов ще спечели нов мандат. Мистерията засега остава само с какви хора ще бъде обграден. Дано да са визионери, които да помагат за бързото развитие на Бургас.

 

 

 

 

участвайте в анкетата на VoxBurgas: 

Кого бихте подкрепили за Кмет на Бургас на изборите?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

3 коментара

  1. М.Инджова август 20, 2019 at 17:06 -  Отговор

    Най- добрият кмет! Който го може – го може🍀

  2. Даниела Божинова септември 30, 2019 at 14:28 -  Отговор

    Не сте включили Иво Баев и КП Демократична България в анкетата. Нарочно ли е?

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега