Общество

Защо френският глобалист Макрон се сприятелява с националиста Тръмп

0

От всичко, което постигна Еманюел Макрон за почти година като президент на Франция, може би най-важното е трудното му приятелство с Доналд Тръмп.

Това е връзка, която изглежда невъзможна – от първото им здраво ръкостискане до неотдавнашното твърдение на Макрон, че е убедил Тръмп да бомбардират Сирия. И ще бъде помпозно демонстрирана, след като днес Макрон пристигне на първото държавно посещение на чуждестранен лидер във Вашингтон от встъпването на Тръмп в длъжност.

Макрон постоянно се обажда на Тръмп. Други световни лидери са прекалено предпазливи или слаби, за да ухажват импулсивния американски президент, но Макрон смята, че е по-умно и по-сигурно да разговаря с Тръмп, отколкото да го изолира.

Четиридесетгодишният умерен реформатор, които не е заемал изборна длъжност, преди да спечели президентските избори във Франция, защити подхода си към 71-годишния консерватор Тръмп в интервю за Фокс нюз, излъчено вчера.

“Аз няма да съдя. . . какъв трябва да е вашият президент или да смятам, че заради тези противоречиви мнения или разследвания президентът ви заслужава по-малко доверие”, заяви той.

Френският президент има много какво да спечели от тази тридневна държавна визита. Той иска да заздрави имиджа си като олицетворение на днешна Европа и защитник номер едно на либералния световен ред, както и да докаже, че Франция има съществена роля в разрешаването на световните проблеми като ядрените амбиции на Иран и международните търговски войни.

Неговите цели може да звучат като френска надменност или пожелателно мислене, но съответстват на глобалната стратегия “Франция се завръща”, която Макрон избра за мандата си.

Той редовно разговаря с руския президент Владимир Путин и с други лидери, будещи противоречиви оценки. Опита се да предприеме свои собствени дипломатически маневри в Близкия изток, за да защити френските интереси и да гарантира, че Европа ще има думата при определяне на бъдещето на региона.

Въпреки приятелските им отношения възгледите на Макрон и Тръмп се разминават по някои съществени въпроси.

Например глобалното затопляне. Макрон пародира лозунга от кампанията на Тръмп, като пусна в Туитър видео на английски, в което казва: “Да направим планетата отново велика!”. Видеото бе качено малко след като миналата година Тръмп обяви, че иска да се оттегли от подкрепеното от ООН парижко споразумение за климата.

Политиката към Иран е друг тема, по която има разногласия. Франция е най-активният привърженик на постигнатата през 2015 г. сделка, сдържаща иранските ядрени амбиции. Тръмп заплашва да се оттегли следващия месец от споразумението. Тази седмица Макрон се надява да успее да постигне напредък и да убеди Тръмп да “остане на борда”.

И стигаме до търговията. Макрон и германският канцлер Ангела Меркел, която планира да посети Вашингтон в петък, силно се противопоставиха на митата върху стоманата на Тръмп и неговата визия за “Америка на първо място”, които заплашват силния общ европейски пазар. 

По принцип държавната визита на Макрон е по-скоро символична, отколкото насочена към важни въпроси и не се очаква голям пробив.

Но в дългосрочен план Макрон се надява неговото разбирателство с Тръмп да помогне за изглаждане на някои от политическите им противоречия. От канцеларията му дават за пример американско-френското сътрудничество при въздушните удари срещу Сирия като модел за бъдещи съвместни действия.

Как Макрон успя да не раздразни Тръмп, който е пословично чувствителен към обиди?

“Той много добре знае как да подходи към Тръмп”, казва Никълъс Дънгън, старши сътрудник в Атлантическия съвет – мозъчен тръст, базиран във Вашингтон. Докато други световни лидери и ветерани на американската политика карат Тръмп да изглежда като аутсайдер, Макрон го “приема и уважава, а не го пренебрегва”, казва Дънгън и добавя: “Това е много ефективна стратегия за влияние. . . чрез уважение и подобаващо отношение”.
 
“Поне засега. Макрон все още рискува да бъде заразен от вулгарността на Тръмп, към която досега беше имунизиран”, казва Дънгън.

Свободното владеене на английски от Макрон вероятно му е помогнало да постигне добри отношения, както и способността му да действа като човек със здрава ръка, както действа и Тръмп.

Въпреки че е по-дребен и по-млад от Тръмп, Макрон е способен да му партнира по начин, които предизвиква възхищение, вместо неодобрение, започвайки от първата им среща на форума на НАТО през май, където Макрон здраво стисна ръката на Тръмп и не го пускаше.

В конфронтационния свят на Тръмп, “Макрон влиза като стрела, готова за битка”, казва Франсоа Есбур, бивш френски правителствен съветник и настоящ председател на Международния институт за стратегически изследвания. На срещата на НАТО “Макрон му стиска ръката и това е началото на тяхното приятелство”, казва Есбур.

Визитата на френския президент в САЩ ще открои “изключителната способност на Макрон” да се спогажда с твърдолинейни лидери”, казва Есбур и допълва: “Очевидно той е единственият, който може да говори с тях по същество и едновременно с това, без да изглежда, че жертва собствените си ценности”.

Макрон се надява също пътуването до Вашингтон да издигне авторитета му навсякъде – от ЕС до Сирия и израелско-палестинския мирен процес.

За Макрон визитата в САЩ ще бъде добре дошла почивка от домашните проблеми: той излита в деня, когато се очаква стачки да блокират по-голяма част от френските влакове и една четвърт от полетите на “Ер франс”.

Макрон ще бъде почетен с две изискани вечери и ще произнесе специална реч пред Конгреса. Белият дом и Елисейският дворец подчертават близостта на двете страни, а не спорните въпроси. 

И Макрон, и Тръмп са новаци в политиката с опит в бизнеса. Франция се счита за първостепенен съюзник на Америка заради помощта си за колонистите в спечелването на Войната за независимост.

Макрон ще почете отдавнашния съюз, подарявайки на Тръмп фиданка на дъб от мястото на една от битките в Първата световна война, в която участват американски войски, битката в гората Бело. 

Това е знак на признание за жертвите, дадени от Америка за Франция, и очевиден намек за загрижеността на Макрон за околната среда.

Той иска младото дръвче да бъде засадено в градините на Белия дом.
 
Economic.bg.

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега