LifeStyle, Общество

Защо е по-добре да пишем sms с латински букви, а не на кирилица

0

Обяснението дават от Комисията за регулиране на съобщенията

Писането на кратки текстови съобщения (sms) се оказва по-изгодно с букви от латиницата, вместо с кирилица на чист български език. Това стана ясно, след като във Facebook започна дискусия от потребители на мобилните оператори защо компаниите таксуват на различни цени съобщенията, написани с латински букви и на български език.

 
Въпросът бе отнесен и до регулатора в сектора – Комисията за регулиране на съобщенията (КРС).
 
“Дължината на кратките текстови съобщения и кодирането на различни езици са определени в международните стандарти. В едно кратко текстово съобщение могат да бъдат предадени до 160 символа на латиница и до 70 символа на кирилица. В този аспект може да се каже, че писането на латиница излиза по-евтино”, отговори Веселин Божков, председател на КРС.
 
Според него не може да става дума за някакво дискриминационно отношение към българите или към гражданите на останалите страни членки на ЕС, в чиито азбуки има повече символи от основната латиница. 
 
Потребителите трябва да знаят, че съобщение на латиницата се кодира със 7 бита, а на кирилица с 16 бита. 
 
Когато есемесът има повече от 160 символа за латиница и 70 за кирилица – автоматично започва ново съобщение. Божков добавя, че с 16 бита се кодират и съобщенията на гръцки, както и на азбуки, които имат допълнителни символи на латиница – такъв е случаят в Полша, Чехия, Словакия, Унгария, прибалтийските държави.
 
Източник: Economic.bg

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега