Бургас, Общество

Засадиха 40 млади върби из “Долно Езерово” в навечерието на Деня на Земята

0

Ученици от ОУ “Христо Ботев”, заедно с други жители на “Долно Езерово” и зам.-кметът Руска Бояджиева, се включиха активно в засаждането на 40 млади върби. 10 от тях ще растат край църквата “Рождество Богородично”, а останалите в най-уязвимите откъм наводнения зони на квартала – по улица “Младост”, както и край стадиона, по протежението на западното дере.

Библейският брой на засадените дървета кореспондира с неотшумелите вълнения след най-светлия християнски празник Великден, но събитието е посветено и на наближаващия 22 април, когато по света и у нас се отбелязва Денят на Земята.cce8469e829b4460fb94438723719460

Квартал “Долно Езерово” се сдоби с новия си зелен пояс от влаголюбиви дървета, благодарение участието на Община Бургас в международния проект “Адаптивна Европа” (RESILIENT EUROPE). Той се осъществява с финансовата подкрепа на Програма за междурегионално сътрудничество URBACT III,  съфинансирана от Европейския съюз.

“Идеята е да се демонстрира внедряване на природосъобразни решения в градска среда, които по естествен начин допринасят за постигане на баланс между природните явления и географските характеристики”, каза зам.-кметът Руска Бояджиева.

de7339b10dc9eb9c5b1955ce7f72f540

Така се намалява ефектът на потенциалната опасност от наводнения, които през последните години са често срещан феномен на територията на квартала. Неслучайно за акцията по залесяване са избрани дървета от вида върба. Те имат силно развита, гъста коренова система, която е по-ефективна в усвояване на водата при настъпване на буен приток и по-издръжлива на засушаване.

В изпълнението на проекта “Адаптивна Европа” (RESILIENT EUROPE) Община Бургас си партнира с 10 европейски града, обединени от общата цел да подобрят “гъвкавостта” на екологичните си политики и способността да се адаптират към съвременните предизвикателства, свързани с климатичните промени, социалното сближаване, градската среда.

Като краен резултат се предвижда да се разработи План за действие, включващ конкретни мерки, които да бъдат предприети, за да се увеличи капацитетът на  идентифицираната зона, местното население, институциите и бизнеса за адаптация и своевременна реакция в случай на неочаквани кризисни ситуации.

????????????????????????????????????


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега