LifeStyle

Зареждате ли смартфона си правилно? Най-вероятно не

0
Знаете ли как да поддържате батерията на смартфона си „здрава“? Има голям шанс навиците ви на зареждане всъщност да са ускорили нейната смърт. Зареждане до 100%? Зареждане през нощта? Пълно разреждане преди включване? Всички тези често срещани практики могат да съкратят живота ѝ. Затова алармираха специалистите от Cadex – компания, предлагаща устройства за тестване на смартфони и батерии.  

 
Въпросът за това как може да се удължи животът на тези елементи се превърна в основна тема напоследък, след като Apple разкри за забавянето на старите си iPhone модели именно поради проблеми с батерията. 
 
Ако искате да отложите смяната на батерията в телефона си или дори закупуването на ново устройство, то съветите по-долу биха ви били от полза. Прочетете как да и как да не зареждате телефона си: 
 
По-малко от време на време 
 
Най-добрият начин за зареждане на батерията на телефона е по малко от време на време. Включвайте устройството си в контакта за по няколко минути, когато и да е. „Частичните зареждания не причиняват никаква вреда“, категорични са експертите от Battery University на компанията Cadex. 
 
Не разреждайте напълно батерията си 
 
Не чакайте енергията в устройството да се изчерпи напълно преди да го включите да се зарежда. От Battery University казват, че това води до изхабяване на батериите. В подкрепа на тяхната теза е и публикация в блога на Samsung, в която може да се прочете същия съвет. 
 
Дръжте батерията си на 65-75% заряд
 
Според Battery University литиево-йонните батерии ще имат по-дълъг живот, ако потребителите успяват да поддържат нивото им на заряд между 65% и 75% през по-голямата част от времето. Разбира се, невъзможно е човек да пази телефона си постоянно на тези равнища, но е добре човек да знае коя е „златната среда“. 
 
Вариант 2: между 45% и 75%
 
Тъй като горното положение е трудно осъществимо за по-дълго време, експертите предлагат друг, по възможен вариант и съветват зарядът да се поддържа на нива между 45% и 75%. Този диапазон е далеч по-постижим. Всъщност човек спокойно може да развие една рутина и да зарежда по малко телефона си, като го поддържа между тези нива.
 
Никога не зареждайте до 100% 
 
Особено пък от ниски нива на заряд. Запълването на батерията от 25% до 100% всъщност ще намали капацитета ѝ и ще скъси нейния живот, посочват от Cadex. Според тях дори всяко зареждане до максимум е лоша идея, защото води до високо напрежение, а то натоварва батерията и я износва в дългосрочен план. 
 
Не зареждайте телефона си през нощта 
 
Хората често решават да зареждат устройството си нощем, докато спят и съответно го оставят в контакта дълго, много след като е батерията е достигнала 100%. Този съвет е логично продължение на горния. 

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега