Бургас, Политика, Топ новини

Заради влага Танева затваря Фитосанитарната лаборатория в Бургас

0

В началото на този месец бургаският депутат от Реформаторския блок Костадин Марков и група народни представители от ГЕРБ-Бургас отправиха въпрос към министъра на земеделието и храните Десислава Танева. Причината – намеренията на министерството са да затвори лабораторията, експертите от която единствени изследват болестите по растенията на територията на областите Бургас, Ямбол, Сливен и Стара Загора.

Тогава бе обявено, че в мотивите на министерството за затварянето на Областната диагностична лаборатория за растително здраве(ОДЛРЗ) се казва, че в нея липсват достатъчно обучени и квалифицирани кадри.

Министър Танева, обаче пише в отговора си към Марков и неговите колеги, че основната причина е постоянната влага, която повреждала уредите за анализ.

Танева подчертава, че от години, поради липса на средства не са извършвани ремонтни дейности в сградата на Областната диагностична лаборатория по растително здраве към Областната дирекция по безопасност на храните (ОДБХ) – гр. Бургас.

“Така създадените условия не отговарят на изискванията за работа с карантинни вредители по изискванията на директива 2008/61/ЕС. В разработването на новото законодателство от ЕК в областта на фитосанитарния контрол предстои да бъде въведена като задължителна мярка акредитация по стандарт ISO 17025 на всички диагностични лаборатории по растително здраве, което за Областната диагностична лаборатория по растително здраве към ОДБХ – гр. Бургас ще бъде трудно осъществимо без извършване на основен ремонт на сградата.”, се казва в отговора на министърката.

Поради тази причина лабораторията ще преустанови временно дейността си. Фитосанитарната лаборатория във Варна ще поеме анализите за територията на Бургас, Сливен и Ямбол, а лабораторията в Пловдив ще поеме тези за Стара Загора. Варна “получава” и вирусологичните тестове, които досега са се извършвали в Бургас.

Областна диагностична лаборатория по растително здраве към ОДБХ-Бургас ще бъде възстановена чак след приключване на основния ремонт на сградата.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега