Култура

Запознайте се с професията, която няма почивен ден, в изложбата „Хората до животните“

0

В някои професии няма почивен ден, защото се превръщат в начин на живот. Културен център “Морско казино” ще ви запознае с една такава в една различна фото изложба, уловила емблематични моменти от професията гледач на животни, заснета на място в Софийския зоопарк.

25 фото табла в зала “Георги Баев”, ет.0, ще разкажат за връзката между гледачи и животни в зоопарка. Фотосите са дело на холандския фотограф Марсел Фенс, който пристига в Бургас за откриването на изложбата на 16-ти ноември /сряда/ от 18.00 часа.

Гостите на изложбата ще се запознаят още с ветерана-гледач в софийския зоопарк Иван Стамболийски и отношенията между гледачите, лъвовете и отровните змии.

Софийският зоопарк е с близо 130-годишна история. Повратен момент през годините се оказват бомбардировките през Втората Световна война, когато мястото претърпява големи разрушения, голяма част от архива е унищожена, някои животни са ранени, а някои от гледачите остават да се грижат за тях с риск за собствения си живот.

Днес гледачите в зоопарка наброяват 40 души. Те се грижат за повече от 2000 животни от 250 вида.

“Това не е професия за всеки. С времето се създава двустранна връзка, защото животните са много сензитивни. Голяма част от обитателите се раждат в зоопарка, а това създава отношение на пълно доверие.”  – споделя Катерина Зарева -Симеонова – еколог в зоологическата градина в София.

Изложбата “Хората до животните” е с вход свободен.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега