Бургас, Общество, Топ новини

Започва кампания за превенция на трафика на хора

0

Глобалната мрежа се използва все повече, както като средство за набиране на хора и трафик с цел сексуална и трудова експлоатация, така и за набиране на хора и експлоатирането им под други форми  –  с цел просия или сключване на насилствен и фиктивен брак. Средства за набиране на жертвите често са социалните мрежи и интернет страници на брачни агенции, агенции за ескорт, сайтове за запознанства, страници, които предлагат работа в сферата на услугите, като помощ в домакинството, сервитьорство и барманство, Au Pair и лични грижи, модели и забавление, строителство, производство, селско стопанство, курсове за обучение и др. Голяма част от рекламирането на жертвите, най-често при трафика с цел сексуална експлоатация, става също през интернет сайтове, а често жертвата рекламира “собствените” си услуги онлайн. Интернет се ползва и с цел разпространение на порнографски материали и на по-късен етап като форма на изнудване на жертвите, фигуриращи в материалите. При сексуалната експлоатация и порнография особено уязвими са децата, младите жени, както и хората с по-ниска интернет култура и информираност.

В Бургас информационната кампания се организира от Местната комисия за борба с трафика на хора и Фондация Кампания А21. Основното събитие в града ни ще бъде на 14 октомври /събота/, когато по централните улици на града ще премине Походът за свободата /Walk for freedom/

На 14 октомври /събота/ от 11.00 часа Походът тръгва от площад “Кирил и Методий”, ще премине през общината и ще се отправи през ул. Богориди до Морската градина. В него ще вземат участие ученици от СОУ “Кирил и Методий” и други средни училища в  града. Млади хора ще вървят мълчаливо, в дълга колона по един като символ на крачките, които извървяваме към съзнателния избор и свободата, към помощта и подкрепата за човек, подчинен и експлоатиран от друг човек. Пред КЦ “Морско казино” танцьорите от студио “София” ще танцуват в подкрепа на кампанията.

Походът ще популяризира и горещата телефонна линия за сигнали за трафик на хора – 080020100. Горещата линия се избира безплатно от всички стационарни и мобилни телефони в рамките на България и европейските страни.

България е основно страна на произход на жертви на трафик на хора.

По данни на Районна прокуратура Бургас за 2016 г. за престъплението “трафик на хора” са регистрирани:

Новообразувани досъдебни производства  – 12

С цел развратни действия – 4 бр

С  цел продажба на бебета – 8 бр

Внесени прокурорски актове в съда – 4 ,

3 с обвинителен акт, 1 със споразумение

Общо жертви – 50                                               

– сексуална експлоатация – 23

 – бременни жени с цел продажба на бебета – 27

Осъдителни присъди – 1 лице с цел развратни действия

Трафикът на хора е сериозно престъпление срещу личността, човешките права, достойнството и самочувствието на хората. То е и едно добре организирано и изключително доходоносно криминално деяние, което носи огромен приход на извършителите.

За допълнителна информация:

Росица Янева – секретар на МКБТХ Бургас, 0885 532 692


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега