Бургас, Общество

Започна строителството на пристанището в Черноморец

0

Работата по реконструкцията и модернизацията на пристанището в град Черноморец започна още в края на миналата година, като същинските строителни дейности предстоят след приключването на археологическите проучвания в залива. Те се извършват от екип водолази към Центъра за подводна археология и са проведени на няколко етапа, като резултатите от тях ще бъдат обобщени в специален доклад в рамките на проекта.

Проектът „ Инвестиции в съществуващо рибарско пристанище гр.Черноморец, община Созопол „ се финансира по оперативна програма „Развитие на сектор рибарство 2007-2013 г” и е на стойност 11 млн. лева с ДДС.

Към момента се извършват подготвителни дейности като изкопи и създаване на работни площадки, които да подпомогнат същинските строителни дейности. Стартирала е дейността по изграждане на оградния вълнолом като са осигурени лицензи и патенти за изграждане на инженерните мрежи, които включват външно ВиК, ВиК на площадката, външни ел.мрежи и осигуряване на електричество на самата строителна площадка. По проекта ще бъдат поставени различни по големина тетраподи, чията изработка и монтаж са поверени на френска фирма.

Към момента строително-монтажните дейности са извършени на 10 %, отчитат от фирмата-изпълнител „Консорциум Черноморец инженеринг“ , които използват максимално хубавото време през зимните месеци, за да бъдат приключени в срок дейностите по реконструкция и модернизация на рибарското пристанище в Черноморец, което пък е и главна цел на проекта, който изцяло ще промени облика на града и риболовната инфраструктура в целия регион.

Обновеното пристанище ще има достатъчен капацитет за пристанищните съоръжения, както и за рибарските лодки на жителите на курортния град.За реализирането на тази цел ще бъдат създадени подходящи условия за защитени пристани за швартоване и техническо обслужване на плавателните съдове, разтоварване на уловите, осигуряване производство на лед, възможности за съхранение на уловите, осъществяване на контрол и окачествяване, места за провеждане на търгове за първа продажба, изграждане на подходящи санитарни зони, организиране на транспорт и др.

Акваторията на новото рибарско пристанище се увеличава с  обща площ от 24 дка. Рибна борса ще бъде изградена на застроена площ от 288 кв.м., а дължината на оградния вълнолом е 238 метра. Рибарското пристанище ще включва още пирс за рибарски кораби, Лодъчни пристани с хелинг, Плаващи пристани и Навигационни съоръжения. За целта ще бъдат осъществени рехабилитационни мероприятия, както и ново строителство.

Проектът „ Инвестиции в съществуващо рибарско пристанище гр.Черноморец, община Созопол „ се изпълнява по Приоритетна ос 3- Мерки от общ интерес. Мярка 3.3. Инвестиции за реконструкция и модернизация на рибарски пристанища, места за разтоварване и закрити лодкостоянки.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега