Бургас, Общество, Топ новини

Започна ремонтът на читалището в “Рудник”

0

Започна ремонтът на читалище „Възраждане 1927“ в бургаския квартал „Рудник“. Сградата щe бъде изцяло реконструирана, като в нея ще бъдат въведени мерки за енергийна ефективност, условия за достъпна и комфортна среда за всички негови служители и посетители.

Сградата на читалището е двуетажна със сутерен. В нея се помещават административни офиси, зали, библиотека, санитарни и складови помещения. Към момента сградата се отоплява с локални отоплителни уреди – климатици и печки на твърдо гориво, а част от нея е неотопляема.

Електрическата и осветителната уредба е стара и не отговаря на съвременните норми и стандарти за енергийна ефективност. Състоянието на външните стени също е лошо и има наличие на разрушени участъци, както и на компрометирани зони в резултат от атмосферните влияния.

За подобряване на енергийната ефективност и осигуряване на достъпна среда в сградата на читалището ще бъдат изпълнени топлоизолиране на външни стени и таван, подмяна на алуминиевата врата на южната фасада и монтаж на нова дограма от PVC на сутерена. Ще бъдат положени още нови керамиди и капаци, нови термо-помпени отоплителни уреди, подменени ще бъдат осветителните тела с нови LED лампи, обособяване на санитарен възел.

Мерките за достъпна среда са свързаин с изграждане на открита стоманобетонна рампа по южната фасада на сградата с цел преодоляване на входните стъпала.

След реализирането на ремонтните дейности, читалището ще изглежда по съвършено различен начин, с модерен, функционален интериор и реконструирана фасада.

Читалище „Възраждане 1927“ в кв. Рудник е основано през 1964 г. и е с капацитет на посетителите до 100 места. То е единственото на територията на квартала и изпълнява функциите на център за образование и просвета, като в него се провеждат разнообразни инициативи, като литературни четения, представяния на книги и автори, изложби, концерти, допринасящи за културното развитие на неговите жители.

Ремонтните дейности се изпълняват по проект на Община Бургас: „Въвеждане на мерки за енергийна ефективност, ремонтни дейности и изграждане на досттъпна среда в читалище „Възраждане“ в кв. Рудник“, финансиран по мярка „Подобряване на обществената среда в населените места“ на програма „Красива България“ на Министерство на труда и социалната политика.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега