Бургас, Култура, Топ новини

Започна изработката на паметника на Калоянчев

0

Започна изработката на паметника на големият актьор Георги Калоянчев. Днес обичаният бургазлия щеше да отпразнува своя 90 – годишен юбилей. С емблематичните си превъплъщения половин век на сцената на Сатиричния театър,  Калоянчев остана в сърцата на своята публика.

Паметникът на Калата се изработва от световно известният скулптор Георги Чапкънов /Чапа/.  Община Бургас вече е превела част от сумата и към настоящия момент се работи върху глинения модел на скулптурата. Очакванията са той да бъде готов до средата на януари.  В последствие ще бъдат направена и бронзовата отливка.

Паметникът на Георги Калоянчев ще бъде позициониран пред Летния театър в Морската градина, в близост до този на друг незабравим актьор и бургазлия – Апостол Карамитев. Скулптурата ще бъде с реални размери, с  височина 1,80 м.  Според проекта за паметник, в едната си ръка Калоянчев държи театрална маска, която току-що е свалил от лицето си,  в поклон пред любимата си публика след представление.

Община Бургас реализира десетки културни събития за набиране на средствата за реализиране на паметник на Калоянчев . В инициативите се включиха хора от цялата страна и институции. Паметникът на Калата ще бъде открит в началото на лятото.

Последното незабравимо идване на Калоянчев в Бургас беше през 2009 година. Тогава той прие поканата на кмета Димитър Николов за символично “Завръщане в Бургас”. От Никулденската сцена за празника на града , Калоянчев бе посрещнат с огромна любов от хилядите бургазлии на площада.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега