Бургас, Култура, Топ новини

Започна 19-ото издание на “София филм фест на брега”

0

Българското кино е основният акцент в тазгодишното издание на „София филм фест на брега“, който се провежда за 19-ти път. Първата прожекция от богатия афиш е на филма „Февруари“, чийто режисьор е бургазлията Камен Калев. Миналата година лентата беше селектирана за фестивала в Кан. Нещо, което не се е случвало с български филм от далечната 1973 година, поясни художественият ръководител на фестивала проф. Георги Дюлгеров.

„Ако на една нация ѝ бъде отнета възможността да се реализира в сферата на културата и да развива своите културни традиции, то няма нужда тя да бъде превземана отвън чрез военни действия. Благодаря на Община Бургас, че вече 19 години поред осигурява възможност ние да правим този фестивал. През всичките тези бурни години какво ли не се случваше, но Община Бургас беше винаги зад гърба ни.“, каза още проф. Георги Дюлгеров.

Той изрази възхищението си от това, че филмовият фестивал ще се проведе в обновения Културен дом на нефтохимика, който разполага с техника на много високо ниво. Това е от важно значение публиката да усети посланията и идеите на филмовите творци.

„Програмата е достатъчно показателна за високата класа на „София филм фест на брега“. Последователите на този фестивал и тази година ще имат достатъчно провокации да видят, да мислят и да споделят“, каза зам.-кметът Диана Саватева.

Официалното откриване на 19-ото издание на „София филм фест на брега“ започва вчера в 19:00 часа в Културния дом на нефтохимика. В програмата са включени 13 късометражни, 8 пълнометражни и един документален филм от българската киноиндустрия, заснети изминалата година. Фестивалът се организира от Арт фест с подкрепата на Община Бургас.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега