Бургас, Политика, Топ новини

Заместник еко-министърът Атанаска Николова води българска делегация в Берлин

0

В гр. Берлин, Федерална Република Германия (ФРГ) се проведе X-то заседание на Ръководната група за реализиране на Спогодбата между Правителствата на ФР Германия и Р България за сътрудничество в областта на опазване на околната среда.

Заместник-министърът на околната среда и водите Атанаска Николова оглави българската делегация, която взе участие в заседанието. Ръководител на германската делегация бе парламентарният държавен секретар на Федерално министерство на околната среда, опазването на природата, строителството и ядрената безопасност, г-жа Рита Шварцелюр-Зутер.

На заседанието бяха обсъдени актуалните въпроси от дневния ред на политиката на Европейския съюз в сферата на околната среда, както и развитието на съвместни българо-германски проекти и инициативи за опазване на околната среда и предстоящото подписване на двустранен договор за тяхното изпълнение.

Срещата е продължение на дългогодишно активно двустранно сътрудничество на България и Германия и споделени усилия за опазване на природата. Двустранните отношения между България и ФРГ в областта на околната среда са традиционно много добри и датират от 1993 г. На тазгодишното заседание бяха очертани насоките за бъдещата съвместна работа и се обмениха позициите на двете страни по политиките на ЕС от сферата на климата и кръговата икономика, в т.ч. прилагането на Споразумението от Париж, европейската рамка за климат/енергетика 2030, както и законодателния пакет за кръгова икономика на ЕС.

Двете страни си сътрудничат и в рамките на Програмата за консултантска помощ на ФРГ. По нея към момента активно се работи върху 4 съвместни проекта и се планира  стартиринето на нови 8, които са насочени към споделянето на опит и добри практики при изпълнението на европейското законодателство в областта на опазването чистотата на атмосферния въздух и отпадъците.

България участва и като целева страна по изследователски проект на федералното министерство за “Идентифициране и трансфер на концепции, услуги и продукти в сферата на управление на отпадъците”.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега