Политика

Захариева настоя за признаване на българското малцинство в Албания

0
Въпросът за официалното признаване на българското малцинство в Албания повдигна за пореден път министърът на външните работи и вицепремиер на България Екатерина Захариева пред албанския си колега Дитмир Бушати. Днес в Солун тя проведе самостоятелни двустранни срещи както с него, така и с колегите си – първи дипломати Никос Кодзияс от Гърция и Никола Димитров от Република Македония. 

 
„Българското правителство иска гаранции, че всеки гражданин в Албания е свободен да се самоопределя, както реши сам. Бях информирана, че процедурата по признаване на малцинството ще отнеме време и когато бъде изпълнена, няма да има пречка то да се ползва с всички описани в техния проектозакон права”, заяви след срещата с Бушати министър Захариева. 
 
Тя припомни, че от 1932 г. е бил подготвян договор между двете държави, с който се признава българско малцинство в Албания. Той обаче така и не е бил подписан заради началото на Втората световна война.
 
Въпросът за включването на българите в новия албански закон за защита на малцинствата бе поставен и на 28 септември. от министър-председателя Бойко Борисов в телефонен разговор с неговия колега Еди Рама.  Албанският премиер пое ангажимент, че Албания няма да наруши интересите на българското малцинство. През юли пък по време на визитата си в Тирана министър Захариева получи уверения от президента Илир Мета, че никой в Албания не може да бъде дискриминиран и да му се пречи да се самоопредели като българин. 
 
Захариева участва в Солун в работна среща на външните и вътрешните министри на Албания, България, Гърция и Република Македония. Сред дискутираните теми бяха предизвикателствата пред сигурността в региона, миграционните въпроси, Шенген, отбранителната политика. 
 
„Договорихме се да имаме взаимодействие на всякакви нива. Това е втора среща и желанието ни е да се виждаме веднъж или два пъти годишно, като разширим форматите с колеги от други министерства. Набелязахме темите за следващата подобна среща – кохезионната политика, бъдещето на Европейския съюз, бюджета. Ценното в тези срещи е, че всички сме честни и открити”, коментира след срещата министър Захариева.
 
С гръцкия външен министър Никос Кодзияс българският вицепремиер обсъди отново идеята първите дипломати на България, Румъния, Гърция и Хърватия – четирите страни-членки ЕС в региона, да направят общо посещение в шестте останали държави от Западните Балкани,  за да дадат политическа подкрепа на тяхната европейска интеграция. Министрите Захариева, Мелешкану, Кодзияс и Пейчинович-Бурич се договориха за това на среща в рамките на 72-ата сесия на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. Захариева и Кодзияс обсъдиха да бъде направен преглед на напредъка на Албания, Босна и Херцеговина, Косово, Република Македония, Сърбия и Черна гора, и да им бъде предложена експертна помощ в предприсъединителния процес.
 
На срещата с външния министър на Република Македония Никола Димитров бяха обсъдени възможностите за по-тясно сътрудничество между София и Скопие, включително засилване на инвестициите и свързаността. В напреднала фаза е организирането на бизнесфорум в Струмица, на който българските компании да получат непосредствена информация за възможностите за бизнес в югозападната ни съседка. Захариева и Димитров обсъдиха и организирането на среща на правителствата на двете страни. 
 
 „Надяваме се възможно най-скоро да ни приемат в Шенген”, каза в Солун пред журналисти министър Захариева по повод призива на Европейската комисия към Съвета България и Румъния да станат пълноправни членове на шенгенското пространство. 
 
„Пасивният достъп до Шенгенската информационна система, който получаваме, е изключително важен. Радвам се, че Европейският парламент го одобри. Това е изключително добър знак за България и Румъния. Всички наши партньори казват, че се справяме най-добре с опазването на въшните граници на Съюза”, допълни Захариева.
 
Economic.bg

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега