LifeStyle

Загина последният мъжки северен бял носорог

0

И последният мъжки северен бял носорог почина на възраст 45 г., съобщиха грижещите се него специалисти. 

 
Носорогът, кръстен Судан, „беше лекуван от свързани с възрастта му усложнения, които предизвикаха дегенаритивни промени в мускулите и костите, комбинирани с големи рани по кожата“, гласи съобщението от Ол Пейета, където той живееше под въоръжена охрана, за да бъде избегнато бракониерството. 
 
“Състоянието му се влоши значително през последните 24 часа, той не успя да се изправи и страдаше много. Ветеринарният екип реши да го евтанизира”. 
 
Теоретично, смъртта на Судан гарантира изчезването на този подвид носорог. Въпреки това учените са събрали генетичен материал от него и работят върху разработването на техники за ин витро оплождане за запазване на подвида. 
 
Популацията на северния бял носорог в Уганда, Централноафриканската република, Судан и Чад до голяма степен бе изтрита по време на наплива на бракониери през 70-те и 80-те години на миналия век, подхранвана от търсенето на рог от носорог в традиционната китайска медицина в Азия и за дръжки на ками в Йемен. 
 
Последните останали представители на подвида – около 20-30 носорози в Демократична република Конго – бяха убити в края на 90-те и началото на 2000-те години, а към 2008 г. северният бял носорог вече беше смятан за изчезнал в дивата природа. 
 
Четири способни да имат наследство носорози, два мъжки и два женски, бяха преместени от Зоологическата градина Двор Кралове в Чехия в Ол Пейета в Кения, като имаше надежда, че при условия, подобни на тяхното естествено местообитание, ще бъде стимулирано размножаване. 
 
Все пак, въпреки факта, че е имало съвокупления, не се стига до успешна бременност. 
 
По-нататъшните усилия за сношаване на мъжки южен бял носорог с женските – и по този начин запазване на някои от гените на северните бели носорози – също бяха неуспешни. 
 
Другият мъжки носорог, Съни, почина по естествен път през октомври 2014 г.

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега