Бургас, Общество, Топ новини

Забраняват снимането на лични карти, освен в банки и при нотариуси

0

Забраняват снимането на лични карти, освен в банки и при нотариуси. Това предвиждат промени с цел по-голяма защита на потребителя.

Копия от личната ви карта вече могат да правят само банки и нотариуси. Същото важи и за отпускане на кредит или лизинг, но тогава на ксерокопието от личния документ трябва да се напише правното основание, за което се предоставя сниманата лична карта.

Хотелите и всички стопански организации, които имат задължения да събират данните на своите клиенти по Закона за МВР, ще трябва да ги преписват без да снимат документа за самоличност.

„Ако все пак някога някой, даже и с правно основание, иска да копира някои от вашите документи за самоличност, важно е лицето върху това копие да напише – Давам съгласието си във връзка и с използването единствено за еди-коя си цел, която е правно обоснована”, заяви проф. Веселин Целков.

Според експерта Станислав Атанасов забраната за снимане на лични карти не помага за защитата ни от злоупотреби.”Един по-способен човек с програма за обработка на изображение може да направи перфектно копие на личната карта, използвайки снимки, които са достъпни в социалните мрежи и използвайки информацията, която е записана на листчета”.

Промените в закона предвиждат забрана да се получава административна услуга само с ЕГН, както стана ясно от разследване на bTV за генератора на ЕГН, с който може да се стигне до личните данни дори на хора в управлението.

До момента единният граждански номер е единствен идентификатор само в сайта на НАП за проверка на здравноосигурителния статус.

Ако има промени, които да налагат въвеждането на втори праг за достъп до данните, от приходната агенция обещават да се съобразят.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега