LifeStyle, Общество

За какво най-често използват интернет българите?

0

Повече от всички други граждани на ЕС, българите използват интернет за разговори по телефона или за видеовръзка. Най-слабо ползваме мрежата за банкиране. Това показва ново изследване на “Евростат” за поведението на потребителите в глобалната мрежа.

Общо 80% от българите говорят по телефона в интернет среда, на второ място са жителите на Кипър – 72%, и Литва – 69%. Най-слабо тази възможност се използва в Австрия (32%), Германия и Испания (по 31%).

За четене на новини интернет ползват 68% от българите – дял, който поставя страната сред по-слабо представящите се. Най-много се информират от сайтове в Литва (93%), Хърватия (91%) и Естония (89%), а най-малко – в Италия (60%), Франция (56%) и Ирландия (49%).

Едва 41% от българските потребители използват мрежата за слушане на музика. По-малък е делът само на хърватите – 38%. Всъщност – в 18 от държавите-членки на ЕС под половината от потребителите използват мрежата с тази цел. Най-много слушат музика в мрежата шведите (69%), финландците (68%) и естонците (64%).

България е на опашката и по гледане на видео в интернет среда – с дял 39%, което я поставя на предпоследно място преди Румъния с едва 26%. Само в пет държави от ЕС видео в интернет гледат под половината потребители. Най-активни са датчаните, хърватите и жителите на Люксембург – с малко над 80%.

При интернет банкирането разликите между държавите са особено силно изразени – разпространението варира от между 7% в България и 8% в Румъния до 90 и повече процента в Естония, Дания, Холандия и Финландия.

Организацията на екскурзии по интернет също е слабо представена в България. Едва 21% от българите си резервират хотел и купуват билети за транспорт в мрежата, което поставя страната на последно място в ЕС. Под 30% от потребителите резервират поличките си онлайн също в Унгария, Полша, Португалия, Латвия, Литва и Румъния. В челото са Люксембург (73%), Дания (67%), Финландия (63%) и Чехия (62%).

Изследването включва хората между 16 и 74 г., използвали интернет през последните три месеца. Данните са за 2016 г.

Economic.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега