Коментари, Топ новини

За банките без емоция

0

Прегледите на качеството на активите и стрес тестовете за България минаха, което породи много поляризирани коментари. Това е странно, защото всички ние може да разгледаме данните и констатациите от страна на ЕЦБ.

ЕЦБ посочи капиталов недостиг от 263 млн. евро в ПИБ и 52 млн. евро в Инвестбанк. Другите четири банки преминаха процедурата без проблеми. При ПИБ недостигът, в не малка степен, е формиран при негативния сценарий (или екстремно негативно икономическо положение, което е важно да отбележим, като не казвам, че е лошо да се тества екстремна конюнктура).

ПИБ имат проблеми, това е ясно. Все пак да кажем, че големият процент необслужвани кредити при ПИБ е повлиян и от счетоводния стандарт МСФО 9. Той налага по-строги изисквания при кредитното класифициране и необходимостта от обезценки. Да, това не трябва да се приема, като оправдание. ПИБ имат много работа за вършене. Смятам (надявам се), че работата вече е започнала. Все пак, това са резултати на база данни от 2018 г. и банките имат информация за процедурите доста по-рано.

ПИБ вече анонсираха, че са осигурили 130 млн. евро. Ще видим ще се приемат ли от ЕЦБ. При генериране на искания буфер ще има сериозно оптимизиране и на другите показатели.

Важно е обаче да не сме по-черногледи от необходимото. Не защитавам никоя банка или собственик на банка. Видяха се проблемите и трябва да се работи за оптимизиране. Видяхме обаче, че при четирите други банки нямаше забележки. Така, че драма няма, макар че явно има хора, които много искат да ни я наложат.

За банките без емоция…

 

автор: Владимир Сиркаров, журналист


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега