Бургас, Политика, Топ новини

Йордан Иванов: ДПС трябва да бъде заличена незабавно

0

Продължават реакциите след скандалното изказване на лидера на ДПС Мустафа Карадайъ, който заяви че „Турция е нашата родина”, направено по вrеме на визита в Анкара преди дни. По темата бе потърсен и Йордан Иванов от СЕК-Бургас, който през последните години години е сред най-активните противници на ДПС и водената от тях политика.

Според Иванов посещението на Карадайъ в южната ни съседка е било с цел да се мобилизират изселниците за предстоящия парламентарен вот на 11 юли. А заради изказването на лидера на ДПС партията тряба да незабавно дерегистрирана и заличена, смята тоще той.

„Те не помагат за етническия мир в страната, както постоянно твърдят, а умишлено създават напрежение. С посещението си в Турция и последвалите техни коментари показаха, че са зависими от чужда държава. ДПС е притивоконституционно партия, която разделя хората. Работил съм с техни симпатизанти и те са ми споделяли, че те гласуват под натиск, а не по собствено желание. При тях ситуацията е на феодален принцип”, добави Йордан Иванов.

Той се върна и към случая „Росенец” от 2020 година, когато около сараите на Доган имаше създало се напрежение между привърженици на ДСП и протестиращи против постройката на почетния председател на Движението за права и свободи.

„Тогава ние, членовете на СЕК, стояхме настрани, за да избегнем сблъсъци. Успяхме обаче да преминем от страната на ДПС, представяйки се за техни представители. Когато започнахме да разговаряме с докараните от тях симпатизанти, те не знаеха защо са тук и какво се слчува. Дори не знаеха за никакви сараи на Доган. Бяха ги излъгали, че ще ги водят на море, доста от тях бяха дошли по чехли и хавлии.

Не по-потресаваща е картинката и сред изселниците ни в Турция. През 2017 година на парламентарните избори, когато бяхме в една от секциите, за да следим за изборния процес, български турчин се разплака пред нас, че трябва да гласува за ДПС, като му е оказан. Там е нещо страшно. Видяхме как лично кметът на въпросния район в Истанбул през целия ден дирижираше вота там, но за съжаление няма как да го докажем”.

И ако на предходните избори членовете на СЕК, по думи на Иванов, са успели да спрат хиляди гласове в полза на ДПС, то сега очакванията са му, след падане на ограниченията на секции за районите в чужбина, партията на Мустафа Карадайъ да добави около 80-100 000 гласа, с които тя да увеличи влиянието си в едно бъдещо правителство.

Йордан Иванов не изключва и възможността провокативното изказване на Карадайъ да е с цел да налее гласове и сред някои български патриотични партии, но не иска да вярва, че някои от националистите са влезли в договорка с ДПС, въпреки че и „двете страни са като скачени съдове и имат необходимост едни от други”.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега