Култура

“Време разделно” е любимият филм на България

0

Вотът на зрителите определи лентата на Людмил Стайков “Време разделно” за победител във формата на БНТ “Лачените обувки на българското кино”.

Грандиозният финал в неделя е гледан от 300 хиляди зрители в неговия пик. Гласуването премина на два етапа. Топ 3 на любимите филми бе определен от зрителските гласове в интернет и sms гласуване. Вторият етап бе обявен в ефира на финалното шоу снощи, когато гласуването за трите филма започна от нула и изборът се извърши в реално време.

Така БНТ даде възможност на зрителите, които гледат финала, да проследят на живо как се движи техният вот.

Пред труден избор бяха изправени снощи зрителите на БНТ. Три големи заглавия достигнаха финала, но победителят бе само един – определеният като режисьорски шедьовър “Време разделно”.

Данните от интернет гласуването показват, че за него най-активно са гласували хора на възраст между 25 и 54 години. 64% от зрителските гласове са от страната, 32% от столицата и 3 на сто от гласовете са от чужбина.

На второ място зрителите класираха “Козият рог” с близо 34%, а на трето – “Оркестър без име” с почти 22%. Наградата бе връчена от генералния директор на БНТ Вяра Анкова.

“Видяхме различни видове избор, критерии, примерно рейтинг – “Всичко е любов”, избор на емоцията, избор на значимост, каза Явор Гърдев преди малко. И избор на активно гласуващия зрител – който е “Време разделно”. Искрено вярвам, че има повече неща, които ни събират, отколкото разделят.”, каза генералният директор на БНТ Вяра Анкова

Стотици хиляди се включиха в интернет гласуването за любимия си филм. Най-младият гласувал е на пет, най-възрастния – на 92 години. Да направи българското кино и постиженията му достояние на най-широк кръг зрители, да провокира публиката и особено младите да гледат повече българско кино, това според програмния директор на БНТ1 Севда Шишманова е целта и смисълът на формата.

“От общо 14 милиона зрители, които са гледали топ 100 и топ 10 на БНТ повече от милион са на възраст между 16 и 6 години, а между 16 и 34 години са близо два милиона. Това е вашият код, който провокира младите зрители.”, добави Севда Шишманова, програмен директор на БНТ

От 27 държави и пет контитента се включиха в гласуването. Филмът “Всичко е любов” е любимец на зрители от всички възрасти – от 13 до 90-годишните. Той е бил гледан и от почти половин милион зрители по време на излъчването си по БНТ. 90% пък от гласувалите за “Крадецът на праскови” са жени.

В Студио 1 на БНТ бе и новото поколение разказвачи в българското кино – 10-те режисьори, които направиха филм за филмите в Топ 10. Към тях сега е хвърлена ръкавицата да създадат вечните филми на следващото столетие.

източник: БНТ


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега