Бургас, Политика, Топ новини

Вместо в БНБ бюлетините се печатали в печатницата на Петър Кънев от БСП

1

“Какво значи 100% машинно гласуване?… Ако машината се повреди? Тогава ще се гласува на хартия. В първия момент и аз се обърках, но веднага се сетих коя е печатницата на мастит депутат от БСП, където на практика те ще трябва да отпечатат цялото количество хартия и хартиени бюлетини. Защото те няма да знаят в коя секция ще се счупи или повреди машината”


Тези реплики на Бойко Борисов от 3 май останаха без публична реакция, вероятно защото бяха заглушени от последвалия спор между “Демократична България” и ГЕРБ по обвиненията в лобизъм в полза на доставчика на машини за гласуване заради едно несъществуващо дарение. 

Предизвикателството на Борисов по адрес на “Позитано” 20 остана без реакция, въпреки че съдържаше същия намек за предполагаеми скрити корпоративни интереси зад промените в Изборния кодекс.

Без да споменава имена, премиерът в оставка имаше предвид Петър Кънев – мажоритарен собственик на една от най-големите печатници в България, “Демакс” АД.

Кънев е дългогодишен депутат от БСП, председател на Комисията по икономически въпроси в 43 и 44 Народно събрание и член на КРИБ. Той не е член на БСП, а е част от т.нар. “гражданска квота” на парламентарната група за четвърти пореден мандат. Като народен представител той е декларирал участието си в няколко търговски дружества в регистъра по закона за конфликт на интереси (за последно през 2017 г., когато е посочил 95% собственост в печатницата). 

От 2014 г. в Изборния кодекс е записано изрично изискване хартиените бюлетини за изборите да се поръчват на Печатницата на БНБ – дружество, собственост на Българската народна банка, което се занимава с изработването на ценни книжа, бандероли, банкноти, лични документи и др. 

Текстът беше въведен една година след скандала “Костинброд”, когато прокуратурата блокира печатницата “Мултипринт” (изпълнител на обществената поръчка за изработване бюлетините за парламентарните избори през 2013 г.) в деня за размисъл и започна разследване заради предполагаемо съхранение на “незаконни” бюлетини. 

Изборният кодекс не позволява частен монопол по тази дейност, но остави една вратичка – позволи на Печатницата на БНБ да ползва услугите на специализирани подизпълнители “при необходимост”. Дружеството се възползва от тази възможност при почти всички избори от 2015 г. насам – вкл. при последния вот за 45 Народно събрание.

На 2 март 2021 г. ЦИК изпраща покана до Печатницата, която уточнява в офертата си, че ще работи с две партньорски дружества. 

“Демакс Ди Пи Ай” АД (собственост на Петър Кънев и Марин Несторов) отговаря за предпечата по поръчката, а печатницата “Демакс” АД трябва да произведе необходимите хартиени бюлетини за 16 от 31 избирателни райони в България. 

По действащите условия броят на отпечатаните бюлетини за парламентарните избори трябва да е равен на броя избиратели в съответните МИР-ове, увеличен с 10% (с промените от 1 май 2021 г. отпадат резервните количества в секциите, в които се гласува с машини). 

“Демакс” е избран за подизпълнител при печатането на бюлетините  в районите Благоевградски, Варненски, Великотърновски, Габровски, Добрички, Кюстендилски, Пазарджишки, Пернишки, Пловдив-град, Пловдив-област, Разградски, Русенски, Силистренски, Старозагорски, Търговищки, Шуменски. 

Общият брой на имащите право да гласуват граждани в тях е 3 327 256 души по данни на ЦИК към 4 април. Увеличени с десет процента, броят на поръчаните бюлетини в “Демакс” е малко под 3,66 милиона – почти половината от цялата прогнозна сума на необходимите бюлетини за провеждането на парламентарните избори през 2021 г. 

Печатницата на БНБ отговаря за останалите МИР-ове на България и за допълнителните бройки, нужни за изборните секциите в чужбина. 

Самата ЦИК поставя условие на Печатницата на БНБ да представи подход за реализация, като се отчете “големия брой на бюлетините, изключително краткия срок за отпечатване на бюлетините и необходимостта от верифициране на съдържащата се в тях информация”. 

Поръчката наистина е обявена само един месец преди провеждането на вота – тогава е изтекъл крайният срок за определянето на номерата на партиите, както и за регистриране на кандидатските листи. Условията по Изборния кодекс не поставят ограничение за процентното участие на подизпълнители в разпределението на общата сума по обществената поръчка за бюлетините. 

От публичните документи в регистъра ЦАИС се вижда, че двете частни дружества са отговаряли за 52,7% от възложената поръчка. Цялата изплатена сума на “Печатница на БНБ” е в размер на 1 300 112 лв. 

“Демакс Ди Пи Ай” се е договорило да изпълни своите задължения срещу възнаграждение от 90 420 лв. без ДДС, а “Демакс” е предложила цена за производство и доставка на 1 бр. действителна бюлетина от 0,166 лв. (приблизително 607 000 лв. за цялото необходимо количество за съответните райони). 

Изключението “По необходимост” от Изборния кодекс е позволило разполовяване на поръчката между две страни, докато законът предполага тя да се възлага само на едно дружество. 

Формално – няма основания за съмнения в конфликт на интереси. Печатницата на БНБ обаче не е обявявала отделна обществена поръчка за избор на подизпълнител. Ако го беше направила, процедурата щеше да стане толкова бавна, че би създала риск изборите да минат без бюлетини. 

“Демакс” е избрана и за изпълнител на друга обществена поръчка по повод вота на 4 април – за изработка и доставка на изборни книжа и материали за произвеждане на изборите за народни представители. Платената сума по договора е 104 439,30 лв. без ДДС, а възложителят не е ЦИК, а администрацията на Министерски съвет на финала на мандата на кабинета “Борисов 3”. 

Печатницата на БНБ не работи за първи път с подизпълнители по поръчки за бюлетините. Най-голямо преразпределение на дейности се налага по време на местните избори заради големия брой и различните типове на бюлетини по общините. 

Двете дружества на депутата от БСП са участвали като подизпълнители на Печатницата на БНБ и при изготвянето на хартиените бюлетини за местни избори 2015 г. (с общо 32%), на президентските избори през 2016 (с общо 10%), на парламентарните избори от 2017 г. (с общо 35%) и на местните избори от 2019 г. (отново около 35%). 

През 2021 г. обаче за първи път “Демакс” поема толкова голям дял от поръчката за бюлетините – над 50%. 

Бойко Борисов изказва съмнения за конфликт на интереси при печатането им за следващия вот, но подготовката за изборите на 4 април беше извършена от администрацията на собственото му правителство и от ЦИК, избрана в предходния мандат на парламента. 

Завоалираната му атака прави още по-особено впечатление, като се има предвид почти пълна доминация на дружествата на депутата от БСП в серия от нови обществени поръчки на институции или дружества, контролирани от ГЕРБ.  

На 9 април 2021 г. “Демакс Ди Пи Ай” е избран за изпълнител по поръчка на “Спортния тотализатор” за отпечатване и доставка на талони за моментни лотарийни игри, като прогнозната сума по договора е в размер на 11 000 000 лв. без ДДС. Други кандидати по процедурата няма. 

Същата компания е избрана за печатница на беловите и листовете за отговори, нужни за провеждането на държавните зрелостни изпити и националното външно оценяване през 2020/2021 г. по поръчка на МОН (обща стойност: 430 000 лв. без ДДС). 

В края на април 2021 г. Центърът за градска мобилност на Столична община избира “Демакс” като единствен кандидат по изпълнение на поръчка за отпечатване на талони за паркиране в Синя и Зелена зона (480 000 лв. без ДДС), а няколко седмици по-рано “Метрополитен” ЕАД избира печатницата (отново без конкуренция) за производството на билети за еднократно пътуване (305 000 лв. без ДДС). 

Още една голяма обществена поръчка за “Демакс” е на стойност близо 5,9 млн. лв. и възложена през 2020 г. от ИА “Автомобилна администрация” за отпечатването на документи за годишните технически прегледи. Малко по-късно беше въведено изискването за поставяне на нови маркировъчни стикери за екологична група на МПС. 

Според информация на в. “Труд” от агенцията, годишният им тираж ще е 1 500 000 броя, единичната цена – 6,80 лв. без ДДС (почти двойно увеличение спрямо досегашните холограмни лепенки за ГТП), а изпълнител – отново “Демакс” чрез вече сключения си договор от миналата година. 

От 2013 г. насам компанията работи заедно с Печатницата на БНБ за производството на годишните винетни стикери по поръчка на АПИ. Последният им договор беше сключен през октомври 2017 г. – година и половина преди да влезе в сила системата за електронните винетки, която направи лепенките ненужни. Максималната сума по договора, разчетен с краен срок до края на 2022 г., беше 35 млн. лв. 

На изборите на 11 юли ЦИК отново ще бъде принудена да поръчва хартиени бюлетини дори за секциите с машини за гласуване. Печатницата на БНБ отново ще бъде поканена да изпълни задачата и “при необходимост” да работи с партньори.

Единственият въпрос, който остава, е не дали ще има подизпълнители, а какъв ще е делът на частните компании. Въпросът, повдигнат от Борисов сякаш “между другото”, има основание. И все пак гласното му недоволство е в пълен контраст с благосклонното отношение на бюджетните изпълнители под контрола на ГЕРБ спрямо фирмата на опозиционния депутат.

източник: Булевард България


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега