Бизнес

Wi-Fi остава в миналото – разработват 14 пъти по-бърза нова безжична мрежа

0

Изследователи от Оксфордския университет разработват технология за безжични мрежи, която използва светлина, за да предава информация по въздуха със скорост над 100 гигабита в секунда, пише The Telegraph. Технологията може да се окаже значително по-бърза алтернатива на Wi-Fi, която в момента достига 7 гигабита в секунда.

Светлината вече се използва за пренос на данни с висока скорост през оптични кабели. В тях тя се придвижва през оптични нишки, използвайки пълно вътрешно отражение, при което няма загуба на информация. Предаването на данни по въздуха обаче е по-сложно, тъй като няма “светлинен тунел”, който да насочва сигнала към целта.

Учените, ръководени от инженера Доминик О’Брайън, са създали система, която използва базова станция, инсталирана на тавана на помещение, за да изпраща и получава сигнали от компютър. Предавателят и приемникът са оборудвани с технология, която отразява светлината в желаната посока, благодарение на система от течни кристали, пише „Фокус”. Устройството функционира на разстояние до три метра, но при условие, че има директна видима връзка и при фиксирана позиция на компютъра.

Следващата стъпка от научния проект, според О’Брайън, ще бъде да се изобрети система за проследяване. Тя ще засича поставен на произволно място преносим компютър и ще създава връзка.

Разработката на О’Брайън е част от усилията да се създадат базирани на светлината безжични комуникации, наричани LiFi, които използват светлината, налична в дадено помещение, за да изпращат информационни сигнали. Миналата година британската компания PureLiFi съобщи, че е направила фитинг за електрическа крушка, който може да функционира като безжична мрежа в дома.

Източник: Мениджър


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега