LifeStyle, Общество

WhatsApp повишава минималната възраст за потребителите си в Европа на 16 години

0

Популярното мобилно приложение за текстови съобщения WhatsApp, собственост на Facebook, вдига минимално разрешената възраст за потребителите си в Европа от 13 на 16 години. Целта е така да се изпълнят новите изисквания за личните данни в ЕС, влизащи в сила от другия месец, предаде Ройтерс.

WhatsApp вече ще иска от европейските си потребители да потвърждават, че са поне на 16 години. Това ще става чрез известие за нови правила за ползването на услугата и политиката на WhatsApp в областта на личната информация. Тази политика ще се осъществява от ново юридическо лице, “WhatsApp Ирландия”, дружество с ограничена отговорност, което ще заработи през следващите седмици.

Не е ясно как и дали изобщо спазването на възрастовото ограничение ще бъде проверявано с оглед на лимитирания обем данни, който услугата има право да изисква и съхранява.

Компанията майка Facebook, която има своя отделна политика в областта на личната информация, възприе различен подход, що се отнася до децата в юношеска възраст между 13 и 15 години. Целта тук също е да се изпълнят изискванията на предстоящия да влезе в сила нов регламент на ЕС за защитата на личните данни.
Facebook иска от децата на тази възраст да посочат родител или настойник, който да даде съгласие те да споделят информация за себе си в социалната мрежа. В противен случай не получават напълно персонализирана версия на социалната мрежа.

В съобщение в блог WhatsApp – по данни на Facebook към януари приложението има над 1,5 милиарда потребители – заяви, че с новите промени за потребителите в ЕС няма да се искат и нови права за събиране на лична информация. “Целта ни е просто да обясним как използваме и защитаваме ограничената информация, която имаме за вас”, се допълва в публикацията.

В последните години създаденото през 2009 г. приложение WhatsApp беше подложено на натиск от няколко европейски правителства заради предлаганата от него система за изпращене на текстови съобщения, която е напълно криптирана. Друга причина беше намерението да се споделят още данни с компанията майка Facebook.

Самата компания Facebook е под засилено наблюдение от различни регулаторни органи и парламенти по света, откакто миналия месец разкри, че личната информация на милиони потребители е попаднала по неправомерен начин в компанията за политически консултации “Кембридж Аналитика”. Това породи безпокойство изобщо за начина, по който компанията управлява потребителските данни.

Сред другите обявени днес промени от WhatsApp е и тази, че потребителите ще могат да свалят обобщение за съхраняваните за тях данни, като например модела и марката на използваното от тях устройство, контактите и групите им и всякакви блокирани номера. 

 Economic.bg.

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега