Бургас, Култура, Топ новини

Възраждат литературния уъркшоп в къщата – музей на Петя Дубарова

0

След четиригодишно прекъсване в къщата-музей на бургаската поетеса Петя Дубарова отново ще си дадат среща прохождащи автори и утвърдени имена в литературата. Новото издание на писателските срещи ще се реализира в силно, динамична форма. Всеки ден, в продължение на седмица младите таланти ще обсъждат интересите си с различен писател-ментор. В ролята на лектори влизат – увлекателният – Алек Попов, критикът – Владо Трендафилов, лиричната писателка – Кристин Димитрова, бургаската любимка – Елка Стоянова, носителят на националната награда “Христо Фотев” за 2014 година – Данчо Евтимов и бургаският поет и журналист – Иван Сухиванов. Това стана ясно на провелата се открита среща в двора на къщата – музей.

“Като зам.-кмет по “Култура” в Община Бургас не мога да не споделя, че възраждането на този формат за обмяна на литературен опит ме кара да се чувствам изключително щастлива . Радвам се, че това става факт на 20-годишния юбилей на музея. Вярвам, че всеки млад талант има нужда да бъде насочван, но по-важното е да бъде вдъхновяван. Пожелавам упех.” Това каза Йорданка Ананиева в приветствието си към всички присъстващи.

От днес до края на годината в къща-музей Петя Дубарова /на ул.”Гладстон” 68/ може да се види портретът на Петя, рисуван от известната художничка Милка Пейкова през 1984 година. Картината, с размери 120 x 160 е подарена на Регионална библиотека”Пейо Яворов” три години по-късно. По думи на майката на поетесата погледът на Петя е уловен с невероятна прецизност.

“За нас беше важно да съберем творци, свързани емоционално с къща-музей Петя Дубарова . Благодаря на всички, които промотират нашата дейност, през всички тези години . Вярвам в таланта на младите автори. Те вече доказаха кокаво могат и ще продължават да го правят и занапред” – това сподели Елица Дубарова, сестра на поетесета и управител на къща-музей Петя Дубарова.

В Къщата-музей се срещнахме и с Тодор Иванов. Той живее в с. Черно море и е един от най-големите почитатели на творчеството на бургаската поетеса. Той бе дошъл заедно със своето семейство, а веднага след като разгледаха музея написаха свояето послание в книгата за посетители – “Щастие е за мен,че успях да се докосна до теб”.

Сред присъстващите бяха още поетесата Роза Боянова, издателят Денчо Михов, директорът на регионална библиотека Пейо Яворов Мария Бенчева, младите автори – Ивет Димитрова/17/, Невена Цанева/18/, Аанстасия Стоева /18/, Радина Драгиева /19/.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега