Общество

Въвежда промени в механизма за връщане на визите за чужденци

0

Съветът на Европейския съюз е одобрил промени в механизма за връщането на визовия режим за граждани на държави извън

Общността. Занапред връщането ще става по-бързо. Възобновяването на визовия режим ще може да става по сигнал на всяка държава от ЕС, или по искане на Европейската комисия.

Визите ще може да бъдат налагани повторно, когато статистиката отчете повишение на случаите, в които граждани на външна за ЕС държава представляват заплаха за сигурността. Причина за връщане на визите може да стане и отказът на външна държава да приеме обратно свои граждани, чийто престой в ЕС е незаконен.

Ако бъде отчетен подобен проблем, визите първоначално ще бъдат върнати за срок от девет месеца за отделни категории чужденци. Ако проблемите продължат, ще бъде възстановено изискването за визи за всички граждани на дадена външна държава за срок от година и половина. В случай, че проблемът не бъде решен в този срок, съответната външна за ЕС държава може да бъде извадена от списъка на страните, за чиито граждани не се изискват визи за Шенген.

Освен това съветът на ЕС реши да въведе безвизов режим за гражданите на Грузия, съобщи кореспондентът на БТА в Брюксел. Занапред грузинците ще могат да пътуват без визи до ЕС по работа или като туристи за срок до 90 дни на всеки 180 дни.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега