LifeStyle

Във форма за пролетта

0

Десетина дни остават до пролетта. И все повече хора започват да се замислят за това как изглеждат. Образът в огледалото не винаги е този, който искаме да виждаме. Няколкото килограма повече, натрупани през зимата, за мнозина са неприятна изненада, която моментално води до решението за диета.

Какъв режим да започнем, за да влезем във форма?

„Повечето хора не пият вода и не закусват, което е голяма грешка. Човек трябва да започне деня си с основно, хубаво хранене. Проблем на повечето хора е, че не намират време да ядат през деня“.  Това посъветва диетологът Огнян Симеонов в интервю за БНТ.

Симеонов посочи като друга често срещана грешка, че диетата се възприема като ограничение, лишаване и намаляване количеството на храната.

„Хранителният режим включва минимум 3 основни хранения и 2 леки закуски, т.е. 5 хранения за целия ден. Трябва да успеем да постигнем баланс на протеини, въглехидрати и мазнини в рамките на едно хранене“, обясни той.

„Порцията за едно хранене трябва да е не по-малко от 500-600 гр. Например 1 плочка сирене, 1 яйце, 1-2 домата, 1/2 краставица, 1 филийка пълнозърнест хляб и 1 шепа маслини. Това е балансирано хранене, което по обем надвишава 500-600 гр. и така може да започне денят ни“, разказа диетологът.

За онези, които нямат нужда от отслабване, денят може да започне и с плодове. „Сами по себе си плодовете са само чист въглехидрат и когато не ги балансираме с някакъв протеин, независимо дали растителен или местен, не можем да отслабнем, защото липсва хранителният баланс“, обясни той.

 „Вегетарианците и постещите трябва да следят нивото на витамин B12в организма си, тъй като липсата му води до множество погрешни диагнози и човек може да бъде лекуван с години, без да се установи причината за заболяването му“, препоръча Симеонов.

„Културистите и спортистите са запознати с този риск и затова добавят витамин B12 към храната си“, посочи той.

Медикаментите, които се използват за отслабване, вредят на здравето. „Хората трябва да забравят всякакви видове хапчета, дори и билкови“, предупреди експертът.

Той подчерта, че в основата на всичко стои правилният хранителен режим. „Дори човек да се скъса от тренировки, ако не се храни правилно, няма да свалил никакви килограми. Единственото, което ще постигне, е да натрупа мускулна маса, но без да стопи мазнините в тялото си“, обясни Симеонов.  

Тренировките и спортът са полезни, но не е задължително да са силови. „Дамите могат да се занимават с нещо по-леко, вместо фитнес. Тае бо е един невероятен инструмент за това и извайва перфектно женското тяло“, посъветва той.    

Източник: Economic.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега