Общество

Вулканът Етна се плъзга с 14 мм на година към Средиземно море

0

Етна, най-големият активен вулкан в Европа, намиращ се на остров Сицилия в Италия, се плъзга много бавно към Средиземно море, с постоянно темпо от 14 милиметра на година. Това показва изследване на учени от британския Open University и Лабораторията за изследване на вулканите и магмата към Физическата обсерватория на Клермон-Феран във Франция.

“Дейността на Етна редува епизоди на надуване по време на изригванията, после на раздуване. Истинското движение на вулкана остава следователно скрито. Регистрирахме движение, когато вулканът се успокоява, което не беше лесно, предвид че Етна е едно ужасно дете сред вулканите”, разказва описателно Бенжамен ван Вик де Бриес, един от учените, извършили изследването и преподавател в университетът Клермон Оверн.

Етна, с височина над 3300 метра, изригва често. Известно е, че изригванията му датират поне от 2700 години.

“Установихме, че целият вулкан се мести, така да се каже върви със скорост от 14 милиметра на година към Средиземно море. Подозирахме това движение за много други вулкани, но за първи път успяхме да го наблюдаваме директно”, казва експертът.
Плъзгайки се по седимента основа, съставена главно от глини и варовик върху наклон от 1 до 3 градуса, движението на Етна е “неизбежно”, казват учените, публикували изводите си в научното издание “Бюлетин по вулканология”.

“Тези 14 милиметра на година може и да изглеждат незначителни, но предходните изследвания на угаснали от дълго време вулкани ни показаха, че онези от тях, които се плъзгат надолу по същия начин предизвикват катастрофални свлачища по-късно в тяхната история”, обяснява Джон Мъри, един от съавторите на публикацията, натрупал в продължение на над 20 години пространна база данни за сицилианския вулкан.

И ако опасността не е непосредствена за жителите на Сицилия, то има вероятност Етна да падне един ден в Средиземно море, след стотици или хиляди години. Тогава това ще бъде събитието на века, защото рухването ще предизвика опустошителни вълни цунами за околните крайбрежия, предсказва Бенжамен ван Вик де Бриес. 

Economic.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега