Общество

Вулкан на Филипините се активира, хиляди хора напуснаха домовете си

0

Най-активният вулкан във Филипините Майон изхвърли пепел и пара за втори пореден ден. Хиляди местни жители избягаха от домовете си, предаде ДПА.

Вулкан се намира в провинция Албай, на 330 км южно от Манила. Второто поредно повърхностно изригване на Майон бе тази сутрин продължи около пет минути, сочат данни Филипинският институт по вулканология и сеизмология.
“Образува се сивкава пара и стълб от пепел, които до голяма степен останаха скрити заради обвилите вулканичния кратер облаци. Разнесе се и миризма на сяра, а тътените от вулканичната дейност са били чути от местните жители”, се казва в съобщение на института.
Степента на тревога за Майон бе повишена вчера на втора, след като стана факт първото повърхностно изригване, при което се образува стълб от пепел с приблизителна височина от 2500 м.
Властите на острова съветват хората да се въздържат от навлизане в 6-километровия радиус на опасната зона, за да се намали във възможно най-голяма степен рискът от внезапни изригвания, падания на камъни и свличания на земни маси.
Над 2200 жители на градовете Гинобатан, Камалиг и Анолинг са напуснали от вчера досега домовете си, заяви говорител на полицията. Те са настанени в училищни сгради, превърнати в евакуационни центрове.
Високият 2472 м вулкан е избухвал около 50 пъти от 1616 г. Последното му смъртоносно избухване е от май 2013 г., когато петима туристи загиват, а седем души са ранени. Най-страшното изригване е през 1814 г., когато загиват над 1200 души, а населено място е погребано под вулканична кал. При избухване през 1993 г. загиват 79 души.
 
Economic.bg

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега