Общество

Всеки машинен глас на евроизборите ще струва около 50 лв.

0
На една машина за един ден гласуват около 50 души. Наемът на една машина е 2 500 лв. Това означава, че един глас ще струва по 50 лв. Това каза проф. Михаил Константинов в ефира на БНТ тази сутрин, уточнявайки още, че устройствата не регистрират недействителните гласове. 

 
Вчера стана ясно, че „Сиела Норма” АД е избрана да осигури 3 000 машини за евроизборите. „Срокът за доставка на машините в секциите е 25 май”, уточни проф. Михаил Константинов. 
 
„Аз съм притеснен от този срок, това е денят преди изборите”, добави проф. Пламен Киров. Той обърна внимание, че за това кратко време машините трябва ще бъдат доставени, монтирани, а софтуерът да бъде проверен. След това трябва бъдат разпръснати в секции из страната, а секционните избирателни комисии трябва да бъдат обучени как се борави с тях, така че да могат да инструктират и избирателите. Според Киров всички тези предпоставки предвиждат нисък интерес у хората към машинното гласуване. 
 
„Така, както са планирани нещата във времето, много е вероятно някъде да има изненади, недобри, разбира се”, изтъкна още професорът. 
 
Не е изненада, че обществената поръчка е спечелена от „Сиела Норма” АД, смятат и двамата експерти. В надпреварата имаше трима кандидати – единият бе декласиран заради подадена по-висока цена от предварително обявения таван, а другата се оказа, че не отговаря на техническите изисквания. 
 
„Сиела Норма” организира първото машинно гласуване през 2016 г. Тогава тя осигури 500 устройства, на които вота си упражниах около 50 000 души, припомни проф. Михаил Константинов. 
 
Economic.bg.

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега