Vox Populi

Всеки да има правото да защити живота и здравето на своите близки

0

Преди малко повече от една година, след събитията в Харманли (24.11.2016 г.), споделих едно свое предложение, свързано с неизбежната отбрана. Да, тогава ставаше въпрос за друго, но днес историята с доктор Иван Димитров от Пловдив ни припомня, че идеята, за това, да имаш правото да защитиш живота и здравето на своите близки, както и собствеността си, остава същата. Публикувам отново (с малки редакции и допълнения):

“Предложение от нас, простите избиратели, наричани ТЪЛПА, от една страна, към настоящите и следващите управници на Р България, наричани НАРОДНИ ПРЕДСТАВИТЕЛИ, от друга страна. За нас, простите избиратели, няма никакво значение посредством каква система ще Ви изберем, ако след избора НИ вие застанете с ИМЕНАТА и ЛИЦАТА си и защитавате интересите на НАС, простите избиратели, т.нар. ТЪЛПА. Настоявам, в качеството си на прост избирател, за либерализация на правилата за придобиване и притежание на лично огнестрелно оръжие, както и за СПРАВЕДЛИВО прилагане на Чл. 12 от НК на Република България.”

Член 12 от Наказателния Кодекс на Република България гласи:

“Чл. 12. (1) НЕ Е ОБЩЕСТВЕНООПАСНО деянието, което е извършено при НЕИЗБЕЖНА отбрана – за да се защитят от непосредствено противоправно нападение държавни или обществени интереси, личността или правата на отбраняващия се или на другиго чрез причиняване вреди на нападателя в рамките на необходимите предели.

(2) Превишаване пределите на неизбежната отбрана има, когато защитата явно не съответствува на характера и опасността на нападението.

(3) (Изм. – ДВ, бр. 62 от 1997 г., изм. – ДВ, бр. 75 от 2006 г., в сила от 13.10.2006 г.)
НЯМА ПРЕВИШАВАНЕ ПРЕДЕЛИТЕ НА НЕИЗБЕЖНАТА ОТБРАНА, АКО НАПАДЕНИЕТО Е ИЗВЪРШЕНО ЧРЕЗ ПРОНИКВАНЕ С НАСИЛИЕ ИЛИ С ВЗЛОМ В ЖИЛИЩЕ.

(4) (Предишна ал. 3 – ДВ, бр. 62 от 1997 г., изм. – ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) Деецът НЕ се наказва, когато извърши деянието при превишаване пределите на НЕИЗБЕЖНАТА отбрана, ако това се дължи на УПЛАХА или СМУЩЕНИЕ.”

И така, дами и господа управляващи, прочетете внимателно горния текст, а и думите, които следват. И/или се научете да четете между редовете.

Събитията, на които ще станем свидетели през идните дни, ще покажат ясно, за пореден път, на чия страна действат българските Прокуратура и Съд. Решенията, които ТЕ вземат могат да се окажат вододелният камък между обикновения човек и УЖ независимите Законодателна, Изпълнителна и Съдебна власти.

В заключение, ще си позволя да се обърна, към Вас, или поне към тези, на които им писна, с една молба. Ако мислите по подобен начин, може да споделите този текст, с надеждата да стигне докъдето трябва. За да се случи каквото трябва…

Кристиян Трифонов – все още гражданин на Република България

 

за автора: Кристиян Трифонов е член на бургаското ръководство на младежкото СДС


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега