Общество

Все по-доволни сме от ЕС, но не колкото другите европейци

0

Мнозинството българи гледат позитивно на членството на страната ни в ЕС, показва проучване на Евробарометър, разкриващо също така, че хората у нас изразяват по-малко позивизъм относно блока в сравнение с останалите европейци.

 53% от българите смятат, че членството на България в Европейския съюз е нещо добро срещу 57 на сто средна стойност за ЕС. Същевременно 14% са на мнение, че то е негативно срещу само 8 на сто средна стойност за блока. 33 на сто от запитаните пък отговарят, че членството не е нито добро, нито лошо за страната, а 6% не знаят как да го определят. 

Въпреки негативната съпоставка със средните стойности за Европа, в сравнение с предходната година сред допитаните нашенци се наблюдава повишаване на положителното мнение за ЕС с 4 на сто.. 

В ЕС надделяват мненията, че отделните държави трябва да могат да предприемат действия, дори и не всички от Общността да участват в тях (49 на сто), докато мнозинството българи (46 на сто) искат всички да се изчакват до постигането на единодушие. Между 60 и 70 на сто от всички участници в допитването са на мнение, че интересите на страната им ще бъдат по-добре защитени от ЕС в светлината на заплахите от арабския свят и Китай.

Разминават се мненията на останалите в ЕС и българите по отношение на защитата на интересите на държавата им, когато става дума за Русия. Според 71 на сто от гражданите на ЕС Общността би осигурила допълнителна защита срещу Москва, докато в България така мислят едва 48 на сто.

Общо 33 процента от гражданите на ЕС и 41 на сто от българите са на мнение, че гласът на страната им не се чува в ЕС. Над половината (56 на сто) от гражданите на ЕС са заинтересовани от европейските въпроси, докато делът на българите, дали такъв отговор, е 43 на сто. Незаинтересовани от ЕС са 43 на сто от европейците и 55 на сто от българите.

Същевременно българите проявяват повече интерес и казват, че искат да получават повече информация по конкретни обсъждани в ЕП теми като икономика, борбата с безработицата, социалната сигурност и здравеопазването, както и защитата на външните граници. 

Източник: Offnews.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега