Общество

Временна комисия ще проучва замърсяването на водата с уран

0

Временна комисия ще проверява питейната вода на територията на България за потенциално опасни и конкретни случаи на радиоактивно замърсяване. Тя е създадена от парламента и трябва да проучи причините за възникване на замърсяването и последиците за здравето на гражданите.

Основната цел на комисията е да предложи законодателни промени, действия и мерки за преодоляване на съществуващите рискове и заплахи за околната среда, живота и здравето на гражданите, пише БТА.

Анкетната комисия се създава за срок два месеца на паритетен принцип – по двама народни представители от всяка парламентарна група. Председател ще бъде Георги Колев от “Обединени патриоти” и членове – Станислав Дечев и Александър Ненков от ГЕРБ, Атанас Костадинов и Манол Генов от “БСП за България”, Йордан Апостолов /”Обединени патриоти”/, Джевдет Чакъров и Джейхан Ибрямов от ДПС и Полина Христова и Андон Дончев от “Воля”.

Поводът за създаване на комисията са зачестилите случаи на продължаващо и устойчиво превишаване на пределните стойности за съдържание на уран и алфа активност във водата, предназначена за питейно-битови нужди, както и възникналите съмнения за задържане, укриване и забавяне на информация за замърсяването.

Източник: Economic.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега