Бургас, Политика, Топ новини

ПП “Волт”: 500 лв. глоба и затвор за избирателните комисии, които не отразяват гласове и преференции

0

Европейска партия Волт предлага въвеждането на 500 лв. санкция за председателите, зам.-председателите и секретарите на избирателните комисии, които не отразяват правилно преференциите. За подобни прояви трябва да носят и наказателна отговорност.

„Това кой ще спечели дадени избори и с колко е ключово за това кой и как ще управлява България. Именно поради тази причина Волт има няколко предложения в тази насока”, заяви лидерът на партията Настимир Ананиев.

Първата опция е да се въведат санкции за хората, които си позволяват да не зачетат вота на гражданите. Глобата трябва да се подложи на дебат и при по-голям обществен консенсус би могла да бъде увеличена. Освен това за неотразяването на гласове трябва да се търси и наказателна отговорност от поне 1 месец затвор.

Второто предложение е взаимствано от Ирландия и Англия. „Добре идея е да се създадат областни преброителни центрове. По този начин ръководството на избирателните комисии няма да има задължение да брои и оформя протоколи на своя глава. В т.н. наречените центрове ще бъдат монтирани камери, които позволяват преброяването да се следи на живо от всички желаещи”, заяви Ананиев.

Той добави, че тази година са допуснати прекалено много грешки при отчитане на вота. Изчисления на Волт показват, че им липсват около 480 преференции само от машинно гласуване и няколко хиляди от хартиени бюлетини.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега