Бургас, Общество, Топ новини

Внимание! Морето става опасно тази седмица!

0

Морето става опасно в дните през тази седмица, предупредиха морски спасители. Появява се характерното за

този период на годината мъртво вълнение, наричано често на народен език и “мъртвак”, а също и “солган”. Образува се при продължително духане на вятър с посока Изток, който носи по-голямо количество води към нашето крайбрежие. След утихването на вятъра се образуват дълги и широки вълни, които се движат бавно и равномерно успоредно на брега, а щом го достигнат, формират т.нар. канал, през който водата търси начин да се “върне” обратно в морето. Така образуват невидимо и непредсказуемо като местонахождение подводно течение, което е с посока навътре към морето. Често, водата над него може да е привидно спокойна и това подвежда летовниците да влязат в нея.

Освен мъртвото вълнение тези дни, допълнителна опасност е, че сегашните 1-2 бала ще се вдигнат до 3-4, коментира пред Нова телевизия Петър Русев, спасител на бургаския плаж.

Всички плажуващи трябва задължително да спазват сигнализацията на морските флагове, както и указанията на спасителите при опасни вълни, за да не се стига до трагични инциденти, напомни той.

Според него, откакто е въведена санкцията за съставяне на актове в размер на 200 лева при неподчинение, хората са станали по-изпълнителни и се съобразяват със заповедите на спасителите.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Депутатите от коя партия мислите, че ще свършат най-много работа за Бургас?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега