Бургас, Политика, Топ новини

ВМРО в Бургас: Опасни секти и крайни вероучения започват да настъпват в цялата страна

0

Опасни секти и крайни вероучения започват да настъпват в цялата страна. Радикалният ислям съвсем не е единствената заплаха.

Това казаха от ВМРО на нарочна пресконференция в Бургас. Проблемите от 90-те години с тропането по вратите и разпространението на неодобрена от българските власти религиозна литература на оживени места в градовете, се завръща с пълна сила, предупреждават войводите.

Ето защо напълно нов закон за вероизповеданията подготвят Патриотите от ВМРО. Воеводите избраха Бургас, за да представят проекта си. Морският град е мястото, в което една деноминация безчинства, това обяви народният представител от войводите Александър Сиди. Той обоснова изказването си с факта, че според него в града действа с особена сила „Свидетели на Йехова“.

Той и общинският съветник от ВМРО Георги Дракалиев обясниха, че през последните месеци се наблюдава силна активация на различните от православното християнство вярвания. Според тях е недопустимо агитирането по улиците чрез раздаване на книжки за дейността на „свидетелите“.

Сиди даде пример със съдебното дело, заведено от тази Йеховистите срещу Георги Дракалиев, който е автор на поредица от текстове в общински наредби, с които се забранява работата на активистите на сектата извън техния молитвен дом. След изготвяне на новия закон предстои консултация с всички вероизповедания у нас и внасянето му за гласуване.

„Свидетели на Йехова“ водят и дела срещу нашия колега, който се обяви против начина им на проповядване. Ние смятаме, че мястото на всяка една религия е в нейния религиозен дом, а не на улицата, коментира народният представител от ВМРО Александър Сиди.

Основен акцент в новия закон за вероизповеданията е контролът от страна на държавата. Войводите настояват всяка една религия, която се регистрира у нас да има проповедници, завършили духовното си обучение в България.

Ние бяхме против създаването на ислямски университет в страната. Но вече стигнахме до извода, че е по-добре да има духовно училище, което е под контрола на държавата. Държавата да следи какво се изучава и дали то не противоречи на нашите ценности, коментира Сиди и даде за пример Ахмед Муса от Пазарджик.

“Преди години той е проповядвал за една християнска деноминация. Един ден се е събудил в Саудитска Арабия, обучавал се е три месеца и се е върнал. И 10 години държавата не знае какво се случва. Не знае къде е учил и какво е учил, а сега е осъден за проповядването на радикален ислям.”, каза Сиди

Освен, че трябва да са завършили в България, водачите и проповедниците на различните религии трябва да са българи, предвижда друг текст в новия закон. От ВМРО дадоха за пример „Свидетели на Йехова“, за които в Бургас в момента агитират основно рускоговорящи граждани. Проектът за новия закон е почти готов.

Тепърва той ще бъде представен на най-големите религиозни общности в страната, а след това ще бъде предоставен и за обществено обсъждане. От ВМРО очакват да получат подкрепа от коалиционните си партньори и още в тази пленарна сесия законът да мине на първо четене.

Надяваме се, че след приемането на закона част от регистрациите на някои религиозни общности ще бъдат отнети, допълни още Александър Сиди.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега