Общество

Владимир Путин – върховният защитник срещу местната власт и Запада

0

Очакванията след днешните президентски избори в Русия са Владимир Путин да бъде преизбран за четвърти мандат. Това би го направило втория най-дълго управлявал лидер на страната след Йосиф Сталин.

Докато гласуването в страната продължава, британската медия Sky News анализира как популярността на Путин остава неоспорима, а отговорът му на обвинението от страна на Лондон, че Русия стои зад атаката с невропаралитичен агент срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал, също е използван за увеличаване на тази популярност.

Преди атака с невротоксина в град Солсбъри Путин в реч пред руснаците им обеща значително да подобри начина им на живот. Това се случи на 1 март, преди малко повече от две седмици. Той им каза, че ще понижи броя на бедните наполовина, че ще повиши брутния вътрешен продукт (БВП) на глава от населението с 50% до средата на следващото десетилетие, както и че ще увеличи средната продължителност на живота.

След тези 90 минути утешителни думи обаче последва рязък обрат в реториката. Русия разработва нов арсенал ракети от следващо поколение, заяви Путин пред аудиторията си. Изказването му дойде като отговор на разочароващите резултати на САЩ в контрола над оръжията. „Нищо лично“, коментира пред журналист от американската телевизия NBC Путин.

Интересно нещо забелязал кореспондентът на Sky в Русия Диана Магнай, която била на гости на семейство от град Ижевск. Членовете на семейството били големи фенове на руския президент и смятали, че обещанията му за по-добро здравеопазване и икономически ръст звучали добре. Когато дошъл ред на симулациите как ракети взривяват пристанища и военни кораби, те почти не ги забелязали. Те били чули това, което искали да чуят и което най-много засягало децата им. Ядрените свръхзвукови ракети не се вписвали в това, което искали да чуят.

Ижевск е по-добре познат като дома на руската индустриална икона „Калашников“. Градът е столицата на Удмуртия, който е централен субект за руския военно-промишлен комплекс. Там обаче няма да видите кой знае колко големи инвестиции.

Файна Воткьова и синът ѝ Вадим живеят в една от старите дървени къщи в града. Те успяват да я отопляват, но Вадим с много труд успява да я опази да не се срути. Според него постройката няма да издържи след лятото. Семейството е поискало от местната власт друг дом, но са им предложили да ги настанят в приют с други хора. Файна и Вадим се надявали на нещо по-добро.

Те обаче не обвиняват Путин за мизерните си условия на живот. „Ако той знаеше, разбира се, че щеше да ни защити“, коментира Файна и добавя: „Има милиони хора като нас“.

Те обвиняват местната власт. За това биват окуражавани и от самия държавен глава. На всяка годишна „Гореща линия“, при която гражданите могат да му се обаждат по телефона и да казват какви са проблемите им, Путин се извинява за провалите на местните управници и обещава да направи промени. Впоследствие той надлежно го прави за неколцина избрани граждани, подбрани с цел постигане на максимална публичност. Точно това се случило миналото лято и с един гражданин на Ижевск – Анастасия Вотинцева.

Тя се оплакала на Путин за лошите условия, в които живее. В рамките на седмици тя била посетена от президента, получила нов апартамент и пътуване до Сочи за цялото ѝ семейство. Такива ходове са отчасти причината Путин да е толкова популярен – той е великият благодетел – помага по някакъв начин, заобикаляйки системата, и със сигурност встрани от мрака на политиката на местната власт.

Днес обаче Путин е системата в Русия и президентските избори няма да променят това. Единственият човек, който опитва да покаже това е опозиционният лидер и активист срещу корупцията Алексей Навални. Именно на него беше забранено да се кандидатира за държавен глава. Именно затова той призова за бойкот на изборите и провежда масова кампания за наблюдение на изборния процес в страната.

Ако Навални има определена група поддръжници, то това обикновено е по-младото поколение, което гледа клиповете му в YouTube, описващи предполагаемата корупция сред членовете на руския елит.

В градчето Соснови Бор, което се намира на няколко километра от Ижевск, необичайна група руски граждани провежда митинг в подкрепа на бойкота на президентските избори, обявен от Навални. Повечето от тези граждани са пенсионери, които са ядосани на местните бизнесмени, за които твърдят, че ги разоряват с цената на водата. Оплакванията към местната власт са останали нечути. Ето защо 156 от тях са подписали писмо до Путин и Централната изборна комисия, в което заявяват, че ще бойкотират вота.

„Прекарах три години да се лутам между различните административни сгради и сега искам да задам въпрос на Владимир Путин. Защо имаме тази вертикална система на власт, при която единствено държавният глава може да реши този проблем?“, заявява Марина Жаркова.

Путин обича да се представя като върховния защитник на своя народ, независимо дали срещу недостатъците на местните управляващи или срещу представяния като русофобски настроен Запад. Сблъсъкът с Великобритания тази седмица е поредно доказателство за това.

Организирането на атака с химическо оръжие на британска територия, с което Русия категорично отрича да има нещо общо, не печели гласове. Сегашният международен фурор обаче е полезен, тъй като подкрепя тезата „ние срещу тях“.

От тази перспектива Путин стои като пазител на Крепостта Русия срещу враждебния и агресивен Запад, който се страхува от великата и възкръсваща руска сила и който ще направи всичко възможно, за да опетни доброто ѝ име.

Силните митове и ракети обаче не могат да осигурят финансиране за жилищно настаняване, образование или здравеопазване. Обикновените руснаци очакват от техния президент да подобри техния стандарт на живот и да осигури добро бъдеще за поколението, родило се под негово управление.

Economic.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега