Бургас, Общество, Топ новини

Включват и сградите над 250 кв. м в програмата за саниране

0

Министерският съвет одобри проект на закон за изменение и допълнение на Закона за енергийната ефективност. С него се разширява обхватът на сградите, които подлежат на задължително сертифициране, съобщиха от правителствената пресслужба, цитирани от offnews.

Включени са всички сгради в експлоатация, включително и жилищни, с разгърната застроена площ над 250 кв. м.

Регламентирано е прилагането на изисквания за енергийна ефективност и енергийни спестявания при възлагане на обществени поръчки за доставка на продукти, свързани с потребление на енергия, както и при закупуването или наемането на сгради от публични възложители от централната администрация.

Със законопроекта се правят и промени по отношение издаването на „сертификат за енергийни характеристики на нова сграда“ – термин, който заменя досегашния „сертификат за проектни характеристики“ на сградите.

Законът регламентира и по-кратки срокове за извършване на периодични проверки за енергийна ефективност. Честотата на проверките зависи от вида на използваното гориво и инсталираната мощност на водогрейните котли.

Документът е разработен във връзка с необходимостта от транспониране в националното законодателство на Директива 2012/27/ЕС относно енергийната ефективност и стартирала процедура за неизпълнение от страна на България на задължения по Директива 2010/31/ЕС относно енергийните характеристики на сградите.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега