Бургас, Политика, Топ новини

Виолета Илиева запази поста си в РУО-Бургас. Засега.

0
Министерството на образованието и науката (МОН) обяви шест конкурса за нови началници на регионални управления на образованието (РУО).

Досегашните началници на РУО в Шумен, Хасково и Враца са придобили право на пенсия. Във Варна и досега позицията се заемаше от изпълняващ длъжността.
Началниците на РУО в Пловдив и Видин са освободени дисциплинарно. Решението беше взето от комисия в МОН след проведени комплексни проверки от звеното за вътрешен одит на министерството, изискани писмени обяснения и изслушване.
В Пловдив са установени нарушения при договори с юридически лица – необосновано и незаконосъобразно удължаване; непрозрачност и непроследимост на основанията за плащане; липса на подписи. Част от същите проблеми са констатирани и при гражданските договори, сключвани от РУО. За 2020 г. те са на стойност 109 705 лв., а към 31.05.2021 г. – 210 335 лв. Липсват правила за проверките на детски градини и училища, както и по отношение на процеса за администриране на жалби и сигнали.
В РУО Видин са открити финансови и административни нарушения при сключването на граждански договори и договори с фирми, при отчитането на командировки и назначаването на пенсионирани директори на училища.
Пропуски има също във вътрешните правила и др.
Очаква се конкурсите за нови началници на шестте регионални управления на образованието да приключат до два месеца.
През това време позициите ще бъдат заемани от временно изпълняващи длъжността.
В момента звеното за вътрешен одит на МОН извършва комплексни проверки в още седем РУО – в Смолян, Плевен, Кърджали, Стара Загора, Велико Търново, Бургас и Пазарджик.
Преди дни излезе стенограма, от която стана ясно, че областният управител на Бургас проф. Мария Нейкова е подала оплакване пред служебния премиер Стефан Янев, относно директора на РУО-Бургас инж. Виолета Илиева. Според проф. Нейкова началникът на РУО-Бургас е карала учителки да участват в предизборни събития.
По повод тези обвинения от ГЕРБ-Бургас излязоха с декларация, с която осъдиха действията на областния управител, окачествявайки нейните действия като “доноси”.
Инж. Виолета Илиева е общински съветник в Бургас от ГЕРБ. Проверката на МОН в морския град продължава и не се знае дали инж. Илиева ще запази поста си.
 
Снимка: Кадър Нова телевизия,  Архив

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега