Общество

Виетнам осъди блогър еколог на 14 години затвор

0

Съд в централната част на Виетнам осъди известен блогър еколог на 14 години затвор, пише Reuters. Причината е, че според местните власти той е злоупотреби с демократичните си свободи и се е противопоставил на представители на властта, обяснил е неговият адвокат.

Екоактивистът Хоанг Бин доведе до няколко протеста срещу това как властите са реагирали на голямо екологично бедствие от 2016 г., причинено от фабрика за стоманодобив, изграждана от тайванската корпорация Formosa Plastics.

Въпреки широкообхватната икономическа реформа и все по-голяма отвореност към социални промени, включително даване на права на хомосексуалните и транссексуалните, виетнамската управляваща Комунистическа партия продължава да упражнява силна цензура по отношение на медиите и не търпи критика.

Бин е получил две присъди от по 7 години заради „злоупотреба с демократични свободи с цел увреждане интересите на държавата” и заради „противопоставяне на дежурни служители”. Негов приятел, който също е екоактивист, е бил осъден на 2 години затвор.

Economic.bg


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега