LifeStyle

Вертикална гора в Китай ще се бори със замърсяването на въздуха

0

Италианският архитект Стефано Боери представи своя план, който предлага начин за справяне със замърсяването на въздуха в китайския град Нанкин.

Стефано нарича своя проект „вертикална гора“.

Тя ще се състои от две сгради – една по-висока,около 200 м., и друга по-ниска, около 110 м. Идеята е на терасите и покривите да бъдат засадени различни растения и дървета. В проекта са заложени общо 1100 дървета и над 2500 други растения.

вертикална гора

Това е третият подобен проект на Боери.

гора небе строителство архитектура“Гора в небето” в Милано

Един вече е осъществен в Милано, Италия, а друг е планиран в Лозана, Швейцария. Този обаче ще бъде първият за Китай и за Азия като цяло.

зелено архитектура сгради строителствоЗавършените сгради в Милано, Италия. Тези в Нанкин ще бъдат по тяхно подобие.

Според данни на Боери, публикувани в уебсайта му, „гората в небето“ би трябвало да абсорбира над 25 тона въглероден диоксид годишно и да произвежда поне 24 тона кислород, което в груби сметки означава, че на ден двете сгради ще произвеждат около 60 кг. кислород.

Това е нещо, от което Нанкин отчаяно се нуждае, Ако цял Източен Китай е известен със своя изключително замърсен въздух, то Нанкин е особено опасен. Градът е предпоследен от 28 китайски градове в класацията на екологичната организация „Грийнпийс“ за качеството на въздуха в Китай.

Проектът звучи наистина чудесно, но…Боери трябва да предвиди и какво замърсяване ще причини строежа на двете сгради.

„Той разказва прекрасна история как тези сгради ще абсорбират толкова много въглероден диоксид, но самото им построяване ще остави голям отпечатък. Някой трябва да пресметне колко десетилетия ще са нужни, преди дърветата да се реваншират за постройката“, казва друг архитект – Лойд Алтер пред сайта VICE, цитиран от vesti.bg.

 Алтер добавя и че дърветата, засадени в малки пространства, стават по-малки от тези, които растат в естествена среда. Това означава, че не само че екологичните ползи от този проект ще бъдат намалени, но и реалността няма да отговаря на концепцията на италианския архитект.

зелена архитектура строителствоИ все пак той не отхвърля напълно проекта на Боери:„Мисля, че дърветата ще изглеждат чудесно и ще подобрят облика на града“, добавя Алтер. Според него ако не друго, поне хората ще се чувстват по-щастливи от гледката.

Освен зеленината в проекта е заложено в сградите да се помещават хотел, музей, екологично архитектурно училище, офиси, кафенета, ресторанти и заведение на покрива.Очаква се комплексът да бъде готов през 2018 г.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега