Общество

Венеция с нови мерки срещу тълпите туристи

0

Венеция има нов план за справяне с огромния брой туристи, които продължават да утежняват нейната инфраструктура: разделяне на местните жители и туристите.

Преди един от най-големите ваканционни уикенди на годината, италианският град прилага нови мерки, които ще ограничат движението на посетителите и ще намалят част от пристигащите с автомобили, съобщава CNN.

Необичайният ход е поредната стъпка на Венеция за ограничаването на високите нива на туризма, които през последните години доведоха до призиви за забрана на круизните кораби и ограничаване броя на посетителите.

Големи тълпи от туристи се очакват в града този уикенд – между 28 април и 1 май, каза кметът Луиджи Бруняро, който допълни, че ще бъдат въведени “спешни мерки за гарантиране на обществената безопасност, сигурност и жизнеспособност”.

Въвеждат се временни разпоредби за управление на пешеходния и водния трафик, които ще пренасочат туристите далеч от местните жители, според официално изявление.

“Всички туристи знаят, че ако уважават града, те са добре дошли”, обяснява Бруняро. “В същото време обаче имаме задачата да защитим Венеция”.

Ограниченията включват пренасочване на туристическите потоци към популярни забележителности като Piazzale Roma и Strada Nuova.

Някои райони ще бъдат достъпни само за жители и редовни посетители на града (тези с карта Venezia Unica).

Туристите, които идват по вода, ще бъдат пренасочени за слизането им от  обичайните площадки на Рива дел Шавион (пред казармите на Cornoldi) и вместо това ще бъдат обработвани в специално съоръжение, създадено в Fondamente Nuove.

Тези, които идват с автомобил в града, могат да бъдат върнати, ако не са резервирали място в един от паркингите на града.

Венеция, която е част от световното наследство на ЮНЕСКО, страда от огромния приток на посетители през последните няколко години. 

 
През 2015 г. ръководителят на Италианския фонд за околната среда Андреа Карандини каза, че Венеция е била негативно засегната от масовия туризъм. “Венеция сега има 50 000 жители – едва една трета от броя през 18 век – и все пак има 30 милиона туристи годишно”, каза Карандини.
 
Economic.bg.

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега