Бургас, Политика, Топ новини

Велизар Шаламанов: Сега е моментът да вкараме българската армия в крак с времето

0

„Много дълго армията забави придобиването на нови технологични способности, съвместими със съюзниците ни в НАТО и ЕС. Сега, в рамките на националните планове, предложени от секретаря (по отбрана на САЩ – бел.ред.) Матис имаме възможност да направим тази много решителна крачна напред.”.

Това каза в интервю за Bloomberg TV бившият министър на отбраната в служебното правителството на Георги Близнашки Велизар Шаламанов, който беше и водач на бургаската листа на “Да, България” на последните избори.

Гостът в студиото отново потвърди думите си, изречени наскоро, че именно това е шанс да бъде вкарана армията в крак с времето, който се появява веднъж на 40-50 години. „Това е така, защото това е жизненият цикъл на основните бойни платформи – самолети, хеликоптери, бойни кораби, бронирани машини. Това, което е изключително важно в настоящият момент, е свързването на всички тези способности в една единна мрежа“, заяви той.

„Заради развитието на киберпространството като пространство за водене на операции, трябва да имаме една сериозна киберотбрана, и то не само в областта на чисто военните системи. Това означава, че планът „Матис“ във всяка една страна трябва да отчита не само моментното състояние, но и това накъде се движим в съюза. Това изисква не само 2% от БВП за отбрана и респективно 20% от тях за развитието на нови способности, а и ръст на финансирането на изследвания, иновации и нови технологии, и то при засилено международно сътрудничество“, допълни бившият началник на военното ведомство.

„Решенията са, от една страна, в увеличаване на разходите за отбрана, както и тяхната ефикасност, а от друга страна, в рамките на Алианса трябва да бъдат взети ясни решения за участие на България в многонационални формирования, домакинстване на такива, както и участие в многонационални проекти. Целта е максимално да се използва общо финансиране в НАТО и ЕС и да се търси максимална синергия между разходите, правени от страните в региона – Румъния, Полша, Хърватия“, смята Шаламанов.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега