Общество

Великобритания забранява найлоновите и пластмасови опаковки

0

Всички големи вериги супермаркети във Великобритания са поели ангажимент да спрат използването на ненужните найлонови и пластмасови опаковки за еднократна употреба до 2025 г. в рамките на нов “Пакт за пластмаси в Обединеното кралство”.

Споразумението, инициирано от благотворителната организация Wrap, е водещо в световен мащаб съвместно усилие на най-големите британски компании за потребителски стоки да се справят с бича на пластмасови отпадъци в околната среда.

Това означава, че пластмасите за еднократна употреба ще бъдат разрешени само ако се сметнат за абсолютно необходими и са направени от материали, които могат да се рециклират, пише “Телеграф“.

Нерециклируемата пластмаса, включително торбичките за еднократна употреба, бутилките за кетчуп, кофичките за кисело мляко и др., може да бъдат забранени, ако не подлежат на рециклиране.

Споразумението идва след като неотдавнашния ангажимент на Тереза Май да премахне всички възможни пластмасови отпадъци до 2042 г., беше обявен от страна на екологичните групи като недостатъчен и че му липсва “спешност”.

Повече от 40 фирми са обещали, че всички пластмасови опаковки, които произвеждат, ще бъдат повторно използвани, рециклируеми или компостиращи в рамките на седем години, а две трети ще бъдат рециклирани или компостирани – от 45% днес.

Успехът на движението ще зависи в голяма степен от това потребителите успешно да увеличат количеството пластмаса, което рециклират вкъщи.

За да се гарантира това, Wrap планира голяма кампания за повишаване на осведомеността по-късно тази година. Рециклиращите компании в Обединеното кралство също са подписали споразумението и ще започнат да рециклират по-голямо разнообразие от пластмаси, които понастоящем отиват на сметищата.
В близките 7 години всички вериги супермаркети ще спрат да предлагат найлонови торбички на щандовете за плодове и зеленчуци. 

Черните пластмасови таблицки, които обикновено се използват за готови ястия, също се очаква да бъдат премахнати или модифицирани, както и нерециклируемите пластмасови опаковки на стоки като кисело мляко, сокове, билки и цветя.

Този ход би могъл също така да доведе до края на бутилките кетчуп и майонеза, тъй като силиконовият компонент може да замърси останалите рециклируеми компоненти. Необходимо е да се намери “алтернативно решение”, казва Wrap.

В резултат на споразумението ще трябва да се премахнат и полистиреновите кофички за кисело мляко и различни консерви храни, тъй като материалът не винаги е рециклируем.

Мярката е първата подобна по обхват в света, като се очаква други страни да последват водещата роля на Обединеното кралство през следващите години. Фирмите, които са се регистрирали, ще бъдат наблюдавани редовно от Wrap за постигнатия напредък. Организацията обаче заяви, че няма да обявява имената на тези, които не са спазили обещанието си.

Основните марки за храни, включително Nestle, Coca-Cola, Bird’s Eye, Britvic и Arla, също обещаха да изкоренят ненужната пластмаса за еднократна употреба и в резултат на това радикално ще променят опаковките си.
 
Economic.bg.

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега