Общество

Великобритания спира свободното движение на хора от ЕС

0

Великобритания се подготвя да спре свободното движение на хора – граждани на ЕС, след 29 март т.г., когато официално ще напусне блока. Това се казва в изявление на министъра на вътрешните работиСаджит Джавид, публикувано на страницата на ведомството. Разпоредбата касае излизането на страната от ЕС без споразумение.

 
За определен преходен период гражданите на страните от Европейското икономическо пространство и членовете на семействата им ще могат да влизат както досега в Обединеното кралство с цел работа или образование. Но ако остават повече от три месеца, ще трябва да подадат заявление за “Временно разрешение за престой на европейци”.
 
За престой, по-дълъг от три години, европейските граждани ще трябва да кандидатстват по бъдещата нова имиграционна система, основана на квалификация и умения, която ще влезе в сила през 2021 г., се посочва в декларацията.
 
Днес се очаква британският парламент да разгледат т.нар. План Б за Brexit. Премиерът Тереза Мей ще се опита да убеди депутатите да подкрепят ревизирана стратегия за развода между Лондон и Брюксел. Част от поправките, залегнали в новия вариант на документа, имат за цел да избегнат напускането на ЕС без сделка, което било довело до хаос, смятат анализатори. 
 
Ще се търси и консенсус за т.нар. предпазна мярка за ирландската граница. 
 
Мей иска да си осигури подкрепа в парламента, преди да търси гаранции от Брюксел. Гласуването на ревизирания план се очаква тази вечер, но е възможно то да бъде отложено.
 
Economic.bg.

Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега