Общество, Политика

Вече се тества изцяло електронно възлагане на обществените поръчки

0

Вече текат тестовете с потребители на новата система за изцяло електронно възлагане на обществените поръчки. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов на днешния парламентарен контрол след въпрос от депутата на ГЕРБ Ирена Димова как върви напредъкът по изграждането и въвеждането на въпросната система.

Горанов напомни, че законово е заложено от 1 ноември тази година всички обществени поръчки в страната да се възлагат и оттеглят по електронен път, тъй като така процесът ще е много по-сигурен и прозрачен. За да се гарантира безпроблемното стартиране на системата на 1 ноември, в момента тя се разработва на части, които вече подлежат на тестове.

„Системата се изгражда на модулен принцип, като общо модолулите ще са 32. В момента работят 16 от тях, а до крайния срок ще заработят всички. 16-те вече стартирани модули вече предоставят пълни процес по електронното предоставяне на обществените поръчки“, каза министърът на финансите.

Горанов подчерта, че системата ще даде много по-голяма сигурност при възлагането на обществените поръчки и при приемането и одобряването на офертите, тъй като редица технологии ще гарантират неприкосновеността на процеса. Новата система е с вградена възможност за подаване и оттегляне на документи с времеви печат, като въпросният печат ще гарантира спазването на сроковете за поръчките. Освен това целият електронен процес ще е криптиран и промяната и замяната на документи от външни лица няма да е възможно. Финансовият министър подчерта, че основният изпълнител на проекта за електронизацията на обществените поръчки – компанията Negometrix – има натрупан опит в сферата от Германия, Холандия, САЩ, Северна Македония и други страни.

На въпрос дали сегашните потребители на портала за обществените поръчки не биха се затруднили от новата електронна система Горанов обясни, че именно затова системата е частично стартирана седем месеца преди крайния срок – за да се даде време на потребителите да я изпробват и да свикнат да работят с нея. Засега тестовете показват, че новата система е стабилна, сигурна и че издържа на високи натоварвания при висок брой на посетителите. 

Economic.bg.

 


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега