Бургас, Общество, Топ новини

Вдигат категорията на шест квартала на Бургас

0

Шест бургаски квартала са станали по-добро място за живеене. Предстои местният парламент да вземе решение по докладна на кмета Димитър Николов за промяна категорията в по-висока на к-с „Меден рудник“ и кварталите Сарафово, Ветрен, Банево, Рудник и Черно море.

„През последните 5 години са инвестирани значителни средства в изграждането на съвременна инфраструктура и предлагането на качествени услуги по почистване и благоустрояване”, посочва в докладна записка Димитър Николов.

По думите на кмета в територията на Ветрен, Банево и вилна зона Минерални бани е изградена нова водопроводна и канализационна мрежа и ПСОВ. Изпълнени са и нови настилки по уличната мрежа. В територията на кв. Рудник и кв. Черно море ВиК мрежите са в процес на изграждане, като едновременно с реализирането на инфраструктурата се изпълняват нови настилки по обслужващите кварталите улици. Най-големият бургаски комплекс „Меден Рудник” се е сдобил с нови улици, нови ВиК мрежи, спортни и детски съоръжения, реализирани са дейности по благоустрояване на междублокови пространства в размер на над 96 000 кв.м. площ.

„Зона Д на к-с „Меден рудник” на този етап ще остане с непроменена категория. Тя още не е застроена, няма инфраструктура и остана извън обхвата на целия воден цикъл”, коментира главният архитект на общината Веселина Илиева.

Предстои обаче и в тази част на комплекса да бъдат вложени значителни инвестиции за облагородяване. Когато това се случи, категорията и там ще бъде променена. В един от най-бързоразвиващите се квартали – кв. Сарафово, са изградени нови обслужващи обекти – нова детска градина, детски площадки, модерно рибарско пристанище, инвестират се средства в ремонт и реконструкция на уличната мрежа.

„Сателитните квартали от малки бивши села се превърнаха в предпочитано място за живеене. Повишаването качествата на средата е свързано и с повишаване разходите за поддръжка и надграждане на вече изграденото.Това налага и предлаганата промяна в устройствените зони на част от територията на града”, посочва още кметът. Според брокери на недвижими имоти промяната на категорията на кварталите ще доведе до покачване на данъчната оценка на имотите в посочените квартали, а от там ще се стигне и до повишение на налозите, които гражданите ще плащат за данък сграда и такса смет.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега