Бургас, Спорт

Ватерполисти посветиха победа на спортната легенда Руси Сяров

0

Ватерполистите на “Черноморец” посветиха първата си победа в квалификационния турнир от ДП за деца на доайена на българската водна топка Руси Сяров. На 27 март роденият през далечната 1930 г. в Бургас бивш треньор на Иван Славков- Батето, както и на още плеяда известни имена в този спорт, отбеляза своята 85-годишнина. На връх рождения си ден Руси Сяров не пропусна да подкрепи любимците си от “Черноморец”. От своя страна бургаските ватерполисти изненадаха своя герой-ветеран с цветя и специално изработено флагче, които му подариха.

Разчувстван от жеста, дядо Руси даде старт на последната част от мача, в  който домакините се наложиха с 16:4 срещу “Ботев” /Вр/. На басейна в комплекс “Меден рудник” Руси Сяров беше аплодиран от многобройната публика. Поздравления към рожденика отправиха колегата му – председателят на СКВТ “Черноморец” Петър Йонов, състезатели, родители, рефери. Най-радостен от срещата със своя първи треньор обаче беше главният съдия на турнира Николай Смилев. Генералният секретар на Българска федерация по водна топка не беше виждал учителя си от десетилетия, а за здравата връзка треньор-състезател подсказа и сърдечната прегръдка между двамата.

Руси Сяров има огромен принос за развитието на българската и в частност на бургаската водна топка. Ветеранът е един от пионерите, извели родната  водна топка на по-високо стъпало и участвал дейно в написването на историята на този спорт у нас. Раздавайки се безрезервно като треньор и състезател по ватерполо, без да търси дивиденти, той многократно е печелил шампионската титла на страната. В периода 1955-1959 г. е републикански шампион по плуване на 400 и 1500 м. св. стил, с 19 поправки  на национални рекорди. Носител е на званието заслужил майстор на спорта.

Вече повече от три десетилетия Сяров живее в Гърция, но всеки път, когато идва в родния Бургас не пропуска да влезе в басейна. При всяко свое посещение голямото име във водната ни топка бива посрещан с огромна любов и почит, каквито заслужават спортните герои на България.


Напиши коментар

Вашата електронна поща няма да бъде публикувана . Задължителните полета са маркирани. *

Без монтаж

Глас Народен

Коя партия/коалиция ще подкрепите на 11 юли?

View Results

Зареждане ... Зареждане ...

Архив

Новини по e-mail

Абонирай се сега